Телефоните с гъвкави екрани – иновация или ненужна функция

Помните ли когато се появиха лаптопите с екран, който се завърта и превръща устройството в таблет? Тогава хората се питаха същото – нужно ли е това? В следващите години тази категория продукти се разви. Заради различните им режими на работа и удобство при ползване, се появиха още десетки, дори стотици модели 2в1 лаптопи. Лично аз притежавам такъв тип лаптоп от 5 години и съм изключително доволен. Като си стоя на дивана и пазарувам онлайн, използвам сензорния екран. Много е удобно и в режим ,,палатка” докато готвя и съм с мръсни ръце. Фактът, че пиша това, е доказателство, че компаниите умело разрешават проблеми, които не сме подозирали, че някога сме имали.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold

А сега на сцената излизат и сгъваемите телефони с гъвкави екрани, сякаш излезнали от научно-фантастичен филм. Смелите ни мечти започват да стават реалност, макар все още да нямаме летящи коли, но и се питаме, струва ли си цената? Разработката на нещо изцяло ново, каквото в наши дни е производството на телефони с гъвкави екрани, е начинание, което отнема много време, изследвания, експерименти, проби, грешки, а понякога и успехи. Несъмнено разработката на нещо подобно изисква много човешки и интелектуален ресурс и малко компании могат да си позволят скъпоструващата надпревара за следващото технологично чудо. А тези, които искат да са на гребена на вълната и да станат собственици на подобно устройство, трябва да са готови да бръкнат дълбоко в джобовете си. Както се досещате, това е много малка част от потребителите, но има и много хора, които следят с интерес и изчакват следващата подобрена и по-достъпна версия.

Huawei Mate X

Huawei Mate X

Таблет в джоба

Таблетите някога бяха продуктова категория, която се разви много бързо. С течение на времето се появиха лаптопи, които предлагат режим ,,таблет” (точно затова реших, че не ми трябва таблет, а мога да си купя такъв лаптоп), а телефоните започнаха да предлагат все по-големи екрани. С появата на гъвкавите дисплеи вече със сигурност ще видим как таблетите изчезват.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold

На голям екран залагат именно Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Имайте предвид и размерите, както и тегло към близо 300гр. За такъв телефон ще ви трябва доста голям джоб… или чантичка :D Е, ще може да се насладите на клипове на голям екран или пък да ползвате няколко приложения едновременно, но струва ли си цената? Ако сте човек, който борави с много документи онлайн докато пътува, то със сигурност големият екран и режим с 2 приложения едно до друго ще ви спестят време.

Motorola RAZR

Motorola RAZR

Гъвкава компактност

Противно на предните два телефона, Motorola RAZR и Samsung Galaxy Z Flip залагат на компактност и онова странно приятно усещане от телефоните с капаче – да затвориш с един жест на ръката и щрак! Това ме върна едни 15-20 години назад във времето. Оригиналният Motorola RAZR излезе през лятото на 2004 и беше голям хит. Всеки искаше да има такъв телефон! Отличаваше се с впечатляващо тънък алуминиев корпус и се превърна в емблематичен модел. Както може би усещате, технологичната носталгия проговори. Именно на носталгичния фактор залагат от Motorola като предлагат съвременна версия със сходен дизайн и усещане. Нещо повече, успели са да създадат механизъм на затваряне, който не оставя забележими следи от прегъване по екрана, а външният дисплей е с добър размер и позволява взаимодействие с устройството дори и при затворен капак. Единствените недостатъци на Motorola RAZR, освен високата цена, са леко занижените технически показатели, но все пак този телефон по-скоро не е насочен към технологичните ентусиасти, които търсят топ производителност.

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip

По-различна е ситуацията при Samsung Galaxy Z Flip. Телефонът отново е компактен, но залага на доста по-семпъл дизайн. По вътрешния екран остават видими следи от прегъването, а външният екран е меко казано миниатюрен. За сметка на това получавате интересен режим, в който телефонът е полуотворен и по този начин самият телефон може да играе ролята на статив. Важно е да отбележим и че Galaxy Z Flip има по-добри технически характеристики в сравнение с RAZR, но който и от двата да предпочетете, то със сигурност ще се наслаждавате от движението от отваряне и затваряне и ще имате телефон с голям екран, който същевременно е и компактен.

Сравнение

Модел Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold

Huawei Mate X

Huawei Mate XS

Motorola RAZR 2019

Motorola RAZR

Samsung Galaxy Flip

Samsung Galaxy Z Flip

Екран (разгънат) 7.3 инча 8 инча 6.2 инча 6.7 инча
Екран (сгънат) 4.6 инча 6.6 инча 2.7 инча 1.1 инча
Размери (разгънат) 160.9 x 117.9 x 6.9 мм 161.3 x 146.2 x 5.4 мм 172 x 72 x 6.9 мм 167.3 x 73.6 x 7.2 мм
Размери (сгънат) 160.9 x 62.9 x 15.5 мм 161.3 x 78.3 x 11 мм 94 x 72 x 14 мм 87.4 x 73.6 x 17.3 мм
Тегло 263 гр 295 гр 205 гр 183 гр
Чипсет Qualcomm SM8150 Snapdragon 855 (7 nm) HiSilicon Kirin 980 (7 nm) Qualcomm SDM710 Snapdragon 710 (10 nm) Qualcomm SM8150 Snapdragon 855+ (7 nm)
Памет 512GB 12GB RAM 512GB 8GB RAM 128GB 6GB RAM 256GB 8GB RAM
Камера 2 MP, f/1.5-2.4, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1/3.1″, 1.0µm
40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF
8 MP, f/2.4, 52mm (telephoto)
16 MP, f/2.2, 17mm (ultrawide)
TOF 3D, (depth)
16 MP, f/1.7, 1.22um, Dual Pixel PDAF
TOF 3D, (depth)
12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.12µm
Ориентировъна цена €2000 €2300 €1600 €1600
Предимства Големият екран е защитен. Няма забележими следи от прегъването на дисплея. Надеждна конструкция, която позволява почти да няма следи от прегъване. Изчистен дизайн и полуотворен режим.
Недостатъци Допълнителните екрани правят корпуса по-добел. Големият дисплей има видима следа от прегъването. Екранът практически остава изцяло отвън и е по-уязвим по този начин. По-слаба производителност и камера при висока цена. Видима следа от прегъването на екрана.

Сгъваем екран или два екрана

След като разгледахме предложенията, които може да си купите още днес, е време да споделя и за една алтернатива, която очакваме в края на 2020. Microsoft обяви две интересни устройства с два екрана, наречени Surface Neo и Surface Duo, като второто всъщност е телефон с Android операционна система. От Microsoft не го наричат точно телефон, а компактно хибридно устройство, което много наподобява на малък бележник. Като го отворите, виждате два отделни екрана, на които може да ползвате различни приложения или да разпънете някое приложение на двата. Все още не е известна цената и пълните технически характеристики на Microsoft Surface Duo, но знаем, че използвайки два класически дисплея и сигурен механизъм с 360 градуса завъртане, като цяло може да се постигне доста по-добра цялостна здравина на устройството в сравнение със събратята му с гъвкав екран.

Microsoft Surface Neo

Microsoft Surface Neo

Заключение

Сгъваемите телефони не са за всеки. Поне не и с тези цени. Но едно е сигурно – това е първата революционна технологична промяна в телефоните от години насам. Като всяка нова технология, в началото може и да не е перфектна и да има недостатъци, но с времето ще става все по-добра и по-достъпна. И ако нямате търпение да имате устройство с гъвкав екран и сте склонни да дадете няколко хиляди, то може да го направите още днес.

Може да ви хареса и...