Емотикони и лого дизайн

През последното десетилетие пишем съобщения повече от всякога. Писмената комуникация има някои предимства пред вербалната, но също така и недостатъци, като един от тях е трудността по-ясно да се изрази емоцията и тона, с които се говори. Тук на помощ идват емотикони, емоджита и стикери и вече дотолкова сме свикнали с тяхната употреба, че те започнаха да се появяват и на други места, освен в съобщенията ни.

Едно такова нестандартно приложение е интегрирането на емотиконите в брандинг и лого дизайн. Това е разбираемо, тъй като дизайнът на идентичност разчита изключително много на символика и опростени форми.

В следващите редове ще разгледаме няколко примера, в които дизайнери умело (или не чак толкова) се възползват от емотикони.


What’s up doc?

zocdoc_logo

Лисича муцунка? Или просто усмихнато лице с голям нос? Зи (Zee) е “лицето” на Зокдок (Zocdoc) – технологична компания оперираща в сферата на здравеопазването. И Зи не е само усмихнат, както може да видите по-надолу, а идеята е симпатичното Z, да олицетворява това как се чувства пациентът. Определено добро попадение и умела употреба в примери.

zocdoc_faces

zocdoc_ad_01


Усмивки, усмивки, усмивки…

personal group logo

Човек прекарва голяма част от ежедневието си на работа и има защо работодатели да искат служителите им да се чувстват добре на работното място и да имат допълнителни социални придобивки освен заплатата. Именно с това се занимава Personal Group (а също и Reward Gateway – компанията, в която работя и която е лидер в сферата) и няма нищо по-естествено от това да акцентира върху усмивки (или по-точно че кара хората да се усмихват). Затова и неслучайно е наличието на усмивка в техния бранд, макар сигурно ще се съгласите с мен, че по-скоро виждаме ” 8) ” отколкото ” :) “, или пък една версия с бинокъл за театрални представления, на класическата усмихната емотикона. От друга страна, употребата на фотография, която акцентира на усмивки скрити в ежедневни предмети, доста се вписва в цялостната концепция.

personal group mugs personal group smile photos


Роботикона

dotdot_logo

Точка, точка, ами запетая?

Dotdot (или преведено като ТочкаТочка) е програмен език с отворен код, разработен от ZigBee Alliance, чиято цел е да позволи на различни електроуреди да комуникират помежду си. Имайки предвид спецификата на проекта, то употребата на емотикона напомняща на робот, е изключително подходяща. Други символики, като свързаност и универсалност, могат да се забележат още по-ясно след гледане на промо видеото на dotdot.


Кенгуруто Ру

deliveroo logo

В днешните емоджита, освен човешки емоции, има и редица предмети, дейности, животни и прочие. Затова и реших да включа кенгуруто Ру (Roo) на фирмата за доставка на храна Deliveroo. Символът е доста опростен, но в същото време достатъчно разпознаваем и запомнящ се.

deliveroo merchandise


://

mozilla_2017_logo

Само аз ли виждам намръщено човече? :/

Новото лого на Mozilla определено има какво да каже. На пръв (или на втори) поглед се виждат прословутите двоеточие и две наклонени черти, които се изписват след http протокола. Но лично аз, на второ (или първо) четене виждам и едно смръщено човече :/ . А вие какво мислите?


Ако харесахте тази статия и искате да видите още подобни, моля напишете коментар отдолу и погледнете другите статии с таг “лого“.

Може да ви хареса и...