Лого дизайн – обратно към корените

Ребрандирането не е лека задача. Понякога е много по-лесно да се изгради нов бранд, отколкото да се промени съществуваща идентичност, било то с цел освежаване или осъвременяване.

В предишна статия разгледахме няколко примера за ребрандиране на технологични компании. Докато в този сектор се наблюдава едно опростяване и доближаване, то в други – тенденциите съвсем не са такива. Даже напротив, наблюдаваме връщане към миналото и корените на компанията, подчертавайки наследство и традиция. Следвайки именно този принцип, световно известната ирландска марка бира Гинес, “осъвременява” своето лого, и докато от 1862 до 2005 наблюдаваме опростяване на графичното представяне на арфата, то новото лого от 2016 ни връща назад във времето.

guinness_harp_logo_evolution

guinness-2016

Guinness 2016

Сходен пример може да дадем и с Red Hook. Няма нужда от много сравнения – очевидно е, че новият етикет е наследник на един от първите варианти.

redhook_esb_evolution

redhook_beer_2016_6pack_single

Red Hook 2016

Още по-интересен е случаят с британските The Co-operative или Co-op, които са едно от най-големите и най-стари кооперативни дружества в света. Тяхното старо лого, представено през 2004г., сега е заменено от “новото” още по-старо лого, което може да забележим на снимка на магазин от веригата от 1969г.

С последният пример всъщност можем да видим как един дизайн може да устои на прищевките на времето и различните тенденции и да се възроди от пепелта. Това показва и майсторството на неговия автор.

Логото представено през 2004г.

Логото представено през 2004г.

1969-manchester-and-salford-co-op

Магазин на Co-op в Манчестър, 1969г.

Co-op 2016

Co-op 2016

Както споменахме по-нагоре технологичните гиганти опростяват визията на своите идентичности. Това е обусловено от много фактори, но някои от тях са свързани с ползваемост и множеството различни употреби на логото в тяхната продуктова гама. Те акцентират в простотата, повлияни от един от принципите на добро потребителско изживяване – да няма излишни и разсейващи елементи.

Друг обаче, е случаят при компании, които целят да подчертаят своята дългогодишна традиция, своето качество на продукта – като от “едно време”, било то бира, уиски, лютеница или добрата стара верига супермаркети.

Може да ви хареса и...