Настолни игри в Пловдив – клубове, събития и магазини

Играя настолни игри от години, но почти винаги е било в домашна обстановка или на излет с приятели. Посещавали сме и “Level Up”, който беше единствения клуб за настолни игри в Пловдив, а се е случвало и да играем в заведения като си носим наша игра или ако случайно там има някоя оставена за общо ползване.

Колекция настолни игри

Колекция настолни игри

Към днешна дата в Пловдив няма клуб, който е изключително за настолни игри, а в интернет не можах да намеря актуална статия за местата и събитията за настолни игри под тепетата и затова реших аз да напиша такава.


Клубове и заведения

Зелена работилница

Започвам със “Зелена работилница“, тъй като там най-редовно се събират хора да играят настолни игри. Срещите са всяка вторник вечер и събота като се организират и допълнително събития в други дни от седмицата. Заведението разполага с немалка и разнообразна колекция от игри, а и винаги сте добре дошли да донесете и своя. Масите са големи и стабилни а помещението е добре осветено.

Работилницата се намира в централната част на града в непосредствена близост до Техническия и Пловдивския университет. Мястото се държи от три амбициозни млади дами като освен вечери с настолните игри там се организират срещи за креативно писане, лекции, кулинарни и другия събития. На място може да опитате интересни напитки и неща за хапване, сред които и здравословни десерти.

Капана

В квартал Капана има заведения, които разполагат с няколко игри, като разбира се може да донесете и свои. Такива места са “Central Perk”, “Петното на Роршах”, “Котка и мишка” и билярден клуб “9Ball”.


Събития

Покрай създаването на “Лукави лисици” (настолна игра със социален елемент, която е лесна за научаване, стратегическа и същевремeнно супер забавна) освен да играя с приятели в домашна атмосфера, започнах все по-често да посещавам събития за настолни игри и да се запознавам с нови хора.

В последно време доста силно се включва обществото за настолни игри “Rise of Dice“. Те създадоха своя ранглиста, в която всеки може да се включи, да се запознае с други фенове на хобито, да се забавлява и да трупа точки, защото са подготвили награди за победителите в ранглистата. Те организират събития от ранглистата всеки месец като имат и такива специално ориентирани към нови фенове на хобито. Събитията на “Rise of Dice” са на разнообразни локации, но доста често и в споменатата по-горе “Зелена работилница” или в квартал “Кючук Париж”.

Няма как да не спомена още една активна група от фенове на настолните игри, които се събират в Тракия. Блогърът Pappi Board Games организира тези редовни срещи (в сряда) в детски център “Пимпа”.

През 2018г. се проведе и фестивалът за настолни игри “Board with me” и се говори за негово второ издание през есента на 2019. Очакваме го с нетърпение!


Магазини

Разбира се всеки любител на хобито постепенно (а някои и по-бързо) трупат колекция от игри. Най-масовите заглавия може да намерите в книжарници “Хеликон”, “Orange”, както и в онлайн магазини. По-интересни заглавия, ревюта и препоръки може да намерите в създадения от пловдивчани онлайн магазин Nastola.bg, както и при “Rise of Dice”.


Като заключение мога да кажа, че макар в момента в Пловдив да няма клуб само за настолни игри, това не спира любителите на хобито да се събират по различни събития. За да бъдете в крак с новостите по темата може да се присъедините във Фейсбук групата Клуб за настолни игри “Айляшката задруга”.

Може да ви хареса и...