Настолни игри в Пловдив – клубове, събития и магазини (обновена)

Играя настолни игри от години, но почти винаги е било в домашна обстановка или на излет с приятели. През последната година, покрай разработката на играта “Лукави лисици“, започнах все повече да ходя по клубове за настолни игри, да се запознавам с нови хора и да изпробвам нови игри. За голяма моя радост напоследък се появяват все повече места за феновете на хобито, в които всеки може да се докосне до този тип забавление.

Колекция настолни игри

Колекция настолни игри

Към днешна дата в Пловдив има няколко клуба, но в интернет не можах да намеря актуална статия за местата и събитията за настолни игри под тепетата и затова реших аз да напиша такава.


Клубове и заведения

Зелена работилница

Започвам със “Зелена работилница“, тъй като след затворилия “Level Up” именно там се изгради общност от хора, които най-редовно се събират да играят настолни игри. Срещите са всяка вторник вечер и събота като се организират и допълнително събития в други дни от седмицата. Заведението разполага с немалка и разнообразна колекция от игри за свободно ползване, а и винаги сте добре дошли да донесете и своя. Масите са големи и стабилни а помещението е добре осветено.

Работилницата се намира в централната част на града в непосредствена близост до Техническия и Пловдивския университет. Мястото се държи от три амбициозни млади дами като освен вечери с настолните игри там се организират срещи за креативно писане, лекции, кулинарни и другия събития. На място може да опитате интересни напитки и неща за хапване, сред които и здравословни десерти.

Cool Down

Голямо, с добра бира и вкусни бургери – това е новото място в идеалния център на града. В Cool Down ще можете да разпуснете не само с настолни игри, но и с видео игри.

Offline Cafe

Както и името предполага, Offline Cafe,акцентира на офлайн преживявaнията, като истинските и по-качествени преживявания. Мястото е със свеж интериор и предлага сладки изкушения и добро кафе. Споменах ли, че има и огромна колекция от игри?

Клуб за настолни игри Meeple People

Това е най-новото и интересно място, което отвори врати съвсем скоро. Създателите на Meeple People предлагат клуб с големи и удобни за игра маси, колекция от разнообразни заглавия, събития, както разбира се и напитки за всеки сезон, сандвичи, крафт бира и медовина. Че от всичките тези игри вече огладнях…

Събитие на ,,Лукави лисици” в Meeple People

Капана

В квартал Капана има заведения, които разполагат с няколко игри, като разбира се може да донесете и свои. Такива места са “Central Perk”, “Петното на Роршах”, “Котка и мишка” и билярден клуб “9Ball”.


Събития

Покрай създаването на “Лукави лисици” (настолна игра със социален елемент, която е лесна за научаване, стратегическа и същевремeнно супер забавна) освен да играя с приятели в домашна атмосфера, започнах все по-често да посещавам събития за настолни игри и да се запознавам с нови хора.

В последно време доста силно се включва обществото за настолни игри “Rise of Dice“. Те създадоха своя ранглиста, в която всеки може да се включи, да се запознае с други фенове на хобито, да се забавлява и да трупа точки, защото са подготвили награди за победителите в ранглистата. Организират се събития от ранглистата всеки месец като имат и такива специално ориентирани към нови фенове на хобито. Събитията на “Rise of Dice” са на разнообразни локации, но доста често и в споменатата по-горе “Зелена работилница” или в квартал “Кючук Париж”.

Няма как да не спомена още една активна група от фенове на настолните игри, които се събират в мол Plovdiv Plaza. Блогърът Pappi Board Games и Клуб за настолни игри “Айляшката задруга” организират тези редовни срещи (в сряда).

Съвсем скоро се проведе и второто издание на фестивала за настолни игри “Board with me“, което събра над 200 души от различни градове и предложи разнообразни турнири, поле за изява на дизайнерите на игри, както и забавления за най-малките.


Магазини

Разбира се всеки любител на хобито постепенно (а някои и по-бързо) трупат колекция от игри. Най-масовите заглавия може да намерите в книжарници “Хеликон”, “Orange”, както и в онлайн магазини. По-интересни заглавия, ревюта и препоръки може да намерите в създадения от пловдивчани онлайн магазин Nastola.bg, както и при “Rise of Dice”.


Като заключение мога да кажа, че в последно време в Пловдив доста се раздвижиха нещата, не само откъм културни мероприятия покрай титлата Европейска столица на културата 2019, но също и за настолните игри. За да бъдете в крак с новостите по темата може да се присъедините във Фейсбук групата Клуб за настолни игри “Айляшката задруга”.

Може да ви хареса и...