Windows Phone 8 – мнението на един потребител

HTC 8S

За сравнение между Andorid и Windows вижте новата статия.

От няколко седмици съм доволен собственик на нов смартфон. Досега не съм имал, но съм разглеждал телефони на приятели с Android, iOS, Windows Phone и съм събирал мнения. Основната мотивация за тази моя покупка бе наличието на GPS и “нормален” браузър подръка, като удобството при ползване, потребителския интерфейс и стабилната операционна система бяха от особена важност за мен. В крайна сметка се ограничих до Android и Windows Phone 8 и няколко модела телефони със съответните ОС. За мой “късмет” почти всеки път като вземех нечий телефон с Android разбирах за някакъв дразнещ бъг или се натъквах на него, а още повече не ми допадаше фрагментираността на различните версии и възможността всеки производител да променя операционната система. По този начин поддръжката и ъпдейтите не са сигурни и се забавят. Гледах сравнения на Android и Windows Phone 8  както и различни модели и в крайна сметка си  харесах Windows Phone 8S by HTC, който се предлага в четири варианта двуцветен дизайн и моят фаворит бе High Rise Gray (сиво с жълто-зелено). Тук е мястото да изразя разочарованието си от Германос, които бяха сложили телефона още в каталог Ноември 2012 с надпис “очаквайте”, но и до днешна дата (11.03.2013) все още го няма във веригата им. Абе, несериозна работа!

Мина почти месец и вече мога да споделя мнението си за телефона и операционната система. Нека започнем първо със самият телефон: лек, тънък, компактен, със свеж дизайн, качествен дисплей защитен от Gorilla Glass и съвременен хардуер. Откъм технически характеристики мога да кажа, че това е един добър смартфон от среден клас с конкурентна цена. Камерата прави качествени снимки при добро осветление, но при липса на такова се появява много шум в изображенията. Като минуси могат да се отбележат малкото вградена памет (4GB), която в един момент се оказва недостатъчна, понеже на SD картата могат да се съхраняват само музика, видео и снимки, а като друг недостатък може да причислим липсата на предна камера.

Стига за хардуера, нека обърнем повече внимание на операционната система. 

Интерфейс

Windows Phone 8 е изключително лесна, приятна за ползване, с плавни анимации и страхотен и иновативен потребителски интерфейс! Искате нещо да е винаги подръка? Няма проблем – слагате го на стартовия екран, избирате размер на плочката, аранжирате всичко както ви харесва. След кратък период на свикване се влюбих в начина, по който всичко е подредено – стартовия екран с живите плочки (live tiles), екрана за заключване и множеството начини за персонализирането му, както и полезната информация, която показва. В същото време движейки се през плавно сменящите се менюта се забелязва, че няма излишна информация и непотребни елементи – всичко е много подредено, визуално балансирано и с прекрасни шрифтове – просто красота!

Хора

Някои от основните неща са подредени в така наречените центрове (hubs), интегриращи по изключително удобен и лесен начин основни функционалности. Например в “Хора”(People) можете да видите всички ваши контакти, да създадете групи, стаи или пък да видите последната активност и снимки във Facebook на приятелите си.

Снимки

Снимки и видео направени с камерата, записани изображения, подредени по папки, по дата, любими, наскоро качени в социалните мрежи… всичко само с няколко плъзгания. Освен това там можете да откриете и приложенията за обработка на снимки.

Музика+Видео

Цялата ви музикална библиотека подредена по изпълнител, албум, жанр, плейлисти, история на последно пусканите, както и последно записаните. Както и при Снимки, тук също виждате списък с музикалните приложения, които освен това са интегрирани по такъв начин, че в История (History) виждате и кои песни последно сте слушали в Soundcloud или клипове от YouTube.

Приложения и игри

Преди да си купя телефон с Windows Phone се уверих, че в магазина вече има достатъчно приложения, които ще са ми от полза. Списъкът със заглавия расте! Някои игри са свързани с Xbox профила ви, който разбира се присъства в операционната система. При наличен ъпдейт на някое приложение на плочката с Магазина (Store) се появява броя на обновленията. Превключването между различните приложения е много лесно, а системата се грижи сама за “убиването” на процесите (за разлика от Android).

Други впечатления и разочарования

Като голямо предимство няма как да не спомена наличието на Office с Word, Excel, Power Point и One Note, които са интегрирани със SkyDrive и Office365.

В Windows Phone 8 вече се ползват карти осигурени от Nokia, които са достатъчно подробни. Следва да отбележа обаче, че след като миналото лято Google картографираха България и добавиха Street View, техните карти са малко по-подробни. Иначе вграденото приложение има опция за сваляне на карти за offline употреба, което е голямо удобство. 

Календарът е функционален и освен това включва събитията от Facеbook профила ви. На екрана за заключване (lock screen) се показва предстоящото събитие/среща, което е много удобно. Говорейки за екрана за заключване трябва да отбележа, че някои приложения имат разширена функционалност свързана с него. Например може да настроите CNN приложението да показва на него актуална новина или пък да се сменят снимки от Facebook. Това е една хубава функционалност, която обаче хаби допълнително батерия и памет. А паметта се топи бързо от кешираната в телефона информация и няма очевиден и лесен начин за освобождаването и. От Microsoft са обещали решение на този проблем в следващия ъпдейт, който по неофициални данни е в beta 2 и се очаква през април/май. Както сме тръгнали в тази логическа последователност, сега е момента да отбележа, че открих много дразнещ бъг, който се получи два пъти: в музикалната библиотека изчезнаха всички изпълнители и албуми, а музиката беше достъпна само от изглед Песни (Songs) – много неприятно особено за меломан като мен, записал повече от 10GB музика на SD картата! За щастие сега, да чукна на дърво, всичко е ОК, но знае ли човек кога пак ще се повтори този проблем.

Друго разочарование е свързано с факта, че някои приложения не актуализират плочката си и примерно, ако някой е писал по Viber, то в момента се чува звукова сигнализация за това и се появява известие, което после изчезва в небитието без по някакъв начин на плочката да се показва броя нови съобщения (както при Skype примерно). И за това обещават ъпдейт. Изобщо, взех да ставам леко нетърпелив за тази бъдеща актуализация! Отново по неофициални данни освен предстоящата през април/май се очаква друга в края на лятото, както и ъдейт на ядрото до Windows Phone 8 Blue в края на годината.

Нека завършим с положителни неща:
При reset (връщане към фабричното състояние на телефона) бях доста приятно изненадан, че почти всичко се възстанови от резервното копие (backup), включително списъка с приложения, които почнаха да се инсталират автоматично едно след друго. Контакти, съобщения, календари приложения – всичко бе възстановено чрез профила в Microsoft. Благодарение на него и на 7GB безплатно място в SkyDrive също имате достъп от всеки компютър до вашите снимки (които могат да се качват автоматично), документи, да проверите къде се намира телефонът ви, можете също да му позвъните, да го заключите с код и да изтриете отдалечено информацията в него. Всичко това разбира се плюс телефонен указател, календар и история на свалените приложения. Единственото леко досадно и времеемко след възстановяването на backup-a бе нуждата да подредя наново стартовия екран.

Като заключение мога да кажа, че съм доволен от самия телефон и операционната система, доволен съм от покупката си!

Update: Може да ви е интересна и статията Windows Phone 8 – година по-късно.

Може да ви хареса и...