Ревю на умния фитнес часовник Fitbit Surge

Fitbit Surge е един чудесен фитнес тракер, който съчетава в себе си и функции на умен часовник. Той е един полезен, но скъп аксесоар за спортуващия човек.

fitbit-surge

И аз, както вероятно и много от вас, се чудих дали да не си купя фитнес тракер, който по един или друг начин да подпомага воденето на активен и сравнително здравословен живот. Затова се радвам, че имах възможността да тествам за една седмица умния фитнес часовник Surge на Fitbit. В следващите редовe ще ви запозная с моята оценка и впечатленията ми за устройството.

Дизайн

Попадайки в категорията на така наречените фитнес часовници, Fitbit Surge се отличава със спортно излъчване, което не е твърде натрапчиво и благодарение на това се вписва както със спортния екип, така и с всекидневни дрехи. Предлага се в три цвята – черно, синьо и оранжево, както и няколко размера.

Aко за вас естетиката е от изключителна важност, то това не е вашият часовникГорната част на корпусa е по-дебела и екранът по този начин е наклонен към вас. От функционална гледна точка това осигурява по-лесна видимост, но от естетическа такава, погледнат отстрани, часовникът изглежда доста грозновато… Затова ако за вас естетиката е от изключителна важност, то най-вероятно това не е устройството за вас.

fitbit surge design

Иначе часовникът предлага избор между различни “циферблати”. Има за всекиго по нещо – дигитален, класически със стрелки, както и по-интересни решения. На горните снимки е Flare, който показва и допълнителна информация – по-високите стълбове индикират кога пулсът ви е бил по-висок.

Технически характеристики

По-надолу може да видите под формата на таблица техническите характеристики на Fitbit Surge, като в последстиве разгледаме по-подробно някои от тях.

Сензори и компоненти
 • GPS
 • акселерометър
 • жироскоп
 • дигитален компас
 • следене на пулса посредством оптична технология
 • алтиметър
 • сензор за осветеност
 • вибриращ мотор
Екран
 • монохромен сензорен LCD екран
 • подсветка при слаба видимост
Водоустойчивост
 • Тестван при потене, дъжд и разливане на течности
 • Не е подходящ за плуване или под душа
Батерия
 • литиево-полимерна
 • до 7 дни живот
 • 1-2 часа за пълен заряд
Памет
 • детайлни данни за отчетено движение за последните 7 дни – минута по минута
 • дневни суми за последните 30 дни
 • данни за пулса на всеки 5 секунди и на всяка 1 секунда по време на упражнение
Свързаност
 • Bluetooth v4.0
 • Синхронизиране с Windows и Mac компютри посредством USB стик
 • Синхронизиране с мобилни устройства с iOS, Android, Windows
Какво включва комплекта
 • кабел за зареждане
 • USB стик за връзка с компютър

Фитнес функции

Fitbit Surge може да разпознава различни упражнения и активности автоматично, но за да получите пълни и по-точни данни, то препоръчвам когато стартирате тренировката си да отбележете това и на часовника. Изберете типа упражнения – йога, тежести, аеробика, колоездене, бягане и др. По време на тренировката може да следите своя пулс, колко време тренирате и колко калории сте изгорили до момента. В края пък, фитнес тракерът показва обобщение от цялата тренировка – време, средна стойност на пулса и калории.

Fitnes smart watch fitbit surge

Освен, че мери пулса ви непрекъснато, Fitbit Surge разполага и с вграден GPS, брои изминатите крачки и разстояние, колко етажа стълби сте изкачили, а също така следи качеството на съня ви и има аларма под формата на дискретна вибрация. Въпреки това, бих отбелязал, че точността на следене на съня е незадоволителна понеже няма информация за фазите на дълбок сън.

Свързаност

Fitbit Surge може да се синхронизира с компютър и с вашето мобилно устройство посредством Bluetooth v4.0 и периодично предава данните, които отчита. При връзка с компютър можете да обновите софтуера на фитнес тракера и да синхронизирате данните, които после са достъпни и на онлайн портала на Fitbit.

Ако имате iOS или Android поддържано устройство, може да получавате известия за съобщения, обаждания и да контролирате музиката от часовника. Последните функции за съжаление не са налични при Windows Phone. За да проверите дали определено устройство се поддържа от FitBit, последвайте връзката.

Мобилно приложение

Fitbit предлага приложения за водещите операционни системи – iOS, Android, Windows 8.1/10, като в тях освен да виждате подробна статистика за вашата физическа дейност – активни минути през деня, пулс, упражнения, изразходени калории, може да също да разгледате статистика за вашия сън, да записвате количеството изпита вода и да следите хранителен режим. Приложението предлага голяма база от данни за разнообразни ястия и техните хранителни стойности и може да запишете като цел желаното тегло. По този начин на база на изразходените и погълнатите калории, може да се стремите по-лесно към целта си! В тази насока работят и социалните функции на Fitbit app – може да добавите приятели, с които да се състезавате или просто да получавате виртуални значки за постигнати резултати.

Живот на батерията

Батерията на часовника е литиево-полимерна, зарежда се за 1-2 часа и според производителя би трябвало да издържи до 7 дни. Разбира се това време драстично намалява при използването на GPS.

При моят начин на ползване фитнес тракера издържаше 4-5 дни. Оказва се, че има редица фактори, които влияят върху живота на батерията и това са наличието на аларми, колко често данните се синхронизират с телефона, дали са включени известията за обаждания и съобщения и, разбира се, употребата на GPS.

Fitnes smart watch fitbit surge

Заключение

Fitbit Surge съчетава някои от функциите на умен часовник с тези на напълно функционален фитнес тракер. Не е от най-красивите устройства, но неговата таргет група е по-скоро активно спортуващите хора, които биха харесали спортния вид на подобна джаджа. Ако сте спортист, то определено функциите, които предлага часовникът, заедно с приложението, могат да бъдат отлично средство за проследяване на тренировките и хранителния ви режим. За повечето хора обаче, това би бил един ангажиращ и не особено полезен аксесоар, затова преди да пристъпите към покупката на този или който и да било друг фитнес тракер или часовник, се замислете към коя група спадате и дали си струва инвестицията.

Може да ви хареса и...