OK, Google, закарай ме вкъщи

Waymo, стана първата компания, която има на пътя напълно автономни коли, които не изискват водач зад волана.

Дъщерната компания на Alphabet, компанията-майка на Google, наскоро достигна повратен момент в историята си. От средата на октомври 2018 компанията направлява по пътищата на Аризона автономните си миниванове без водач зад волана или изобщо без човек на борда.

Това е доказателство за неуморната работа на инженерния екип на Waymo през последните 8 години. Плодовете на техния труд предизвикват останалата част от индустрията по пътя към 4-то ниво на автономност – ниво, при което превозното средство е способно да се движи само без човешка намеса при повечето ситуации и условия на пътя. Но Waymo не е сама, а си партнира с Fiat-Chrysler, Lyft, и Avis, което гарантира още по-успешно продължение на проекта.


Какво крие бъдещето

Следващите стъпки на Waymo ще включват публично достъпна услуга за споделено пътуване и пътнически превози посредством приложение подобно на Uber или Lyft.

И докато вече по пътищата на САЩ, Китай и Япония има автономни коли, Великобритания не смята да остане по-назад и правителството на страната обяви амбициозен план за автономни автобуси като част от обществения транспорт в Шотландия през 2021, както и самоуправляващи се таксита в няколко квартала на Лондон, включително Гринуич.

По всичко личи, че няма да трябва да чакаме много години преди да можем да кажем “OK, Google, закарай ме вкъщи”. Аз лично с радост бих се возил в автономна кола, защото ще спазва ограниченията, ще ме закара вкъщи, когато съм решил да изпия чаша вино на вечеря с приятели, а и ще се стреми да шофира по възможно най-безопасния начин. Ще съм още по-щастлив, когато колите масово се движат по този начин, вместо водени от изнервени и безотговорни водачи. А вие какво мислите по въпроса?

Може да ви хареса и...