I.D. Buzz – електрическата версия на емблематичния микробус

Рядко пиша за автомобили, всъщност това е втората кола, за която пиша в блога, но става въпрос за не просто кола, а за дизайн икона. Легендарният микробус на Скуби Ду и компания, автомобилът символ на няколко поколения, се завръща с нова премяна и задвижван изцяло от ток.

Стар микробус Фоксваген и новият електрически прототип

Тази година Фолксваген представиха прототип на изцяло електрически микробус, вдъхновен от емблематичния им модел от далечната 1949г., който през 60-те и 70-те години на миналия век се утвърждава като символ за свобода и се радва на изключителна популярност в САЩ и Европа. Но нека се върнем обратно в настоящето и разгледаме отблизо прототипа на бъдещия модел.

I.D. Buzz е концептуален изцяло електрически микробус, който се очаква да влезе в масово производство през 2022 и да се предлага в Европа, САЩ и Китай, а през 2025 да бъде управляван от автономна система наречена I.D. Pilot. Ако трябва да го сравним с моделът, продаван в щатите през 1950г., който е бил с 30 конски сили, то цифрите говорят ето така:

  • 369 конски сили
  • близо 480км пробег с едно зареждане
  • зареждане на 80% от капацитета на батерията за 30м при 150KW

 

На външен вид новият микробус определено е наследил неща от своя предшественик – например двуцветния дизайн и извивките отпред. Но приликите свършват дотук. I.D. Buzz има изключително модерна, дори и леко футуристична визия.

Въпреки този футуризъм, от Фолксваген обаче наблягат на свежи и откровено идилични плажни пейзажи при представянето на автомобила. Няма и как иначе, ако желаят да запазят връзката с миналото и желанието за свобода.

Поглеждайки отвътре, виждаме изключителна гъвкавост откъм конфигурации места-удобство-багаж. Също така “кормилото” ще може да се прибира, когато бъде включен автопилота или просто желаете да обърнете предните седалки назад.

Снимки собственост на Wolksvagen.

 

Можеше да заведе теб и приятелите ти навсякъде, беше кола, но също и дом на колела.

– Д-р Хърбърт Дис

А вие спомняте ли си стария микробус на Фолксваген и какво мислите за новия модел?

Може да ви хареса и...