Графичният дизайн в музиката – обложката като изкуство

Ще се съгласите, че музиката отдавна не е само аудио. Изпълнението наживо го оставяме настрана, но дадена песен може да има видео клип, а албумът задължително трябва да има обложка. За световно известните имена в музиката е по-скоро въпрос на престиж да имат добра обложка, но за други тя може да бъде и начин за привличане на вниманието, или пък да насочва слушателя към стила музика. 

Подготвил съм ви колекция от албуми, всеки със своето звучене, специфичности и визия. 

Започвам с дебютния албум на Nouvelle Vague – френска група правеща кавъри на музикални класики от ню уейв (new wave) ерата, но в боса нова (bossa nova) стил. Обложката представя илюстрация на жена с ретро визия, но използвайки графични стилове от съвремието – оттам и идеята за възкръснали класики. Определено подходящо за албума, не мислите ли?

Говорейки за класики, няма как да не се сетя за Бийтълс. Revolver излезнал през 1966г. определено включва музика изпреварила времето си. Последната песен от албума – Tomorrow Never Knows, има психеделистично звучене, нетипично за тези години, което е изразено в илюстрацията по-долу.

Nouvelle Vague
The Beetles - Revolver

Друга звезда, оставила отпечатък през годините, е Мадона. Певицата е издала много албуми, всеки със своето звучене.  Тук ще дам пример с един от по-новите – Confessions on the Dancefloor. Псевдонимът на Вероника е изобразен в стил напълно отговарящ на тематиката на албума. Изобщо обложката, както и видео клиповете, текстовете, последователността на песните, турнетата… всичко се обобщава от единна визия и звучене. Това е то Мадона…

lady gaga artpop
Madonna confessions on the dancefloor

По друг начин стои въпросът с младата Лейди Га(р)га. Тя е скандална, обича да експериментира (определено и Мадона е имала доста успешни експерименти), копира някои неща от известните преди нея – кога добре, кога зле, но каквото и да кажа за нея, тя определено предизвика фурор и спечели много фенове. Върху обложката на последния и албум спорят критиците. Някои биха я определили като “манджа с грозде”, но… самата певица, посредством тоалетите си, както и някои клипове, ни демонстрира същото. 

От манджа с грозде към нещо коренно различно. Канадката Feist и австралийката Lenka, демонстрират мелодичност, както и стилово издържани и контрастни обложки.

feist the reminder
Lenka shadows

Обръщайки поглед към алтернативната музика, искам да спомена едни от моите любимци – Foster the People, които всъщност станаха доста популярни…

Иии… най-новото ми откритие – момчето от Нотингам (ех, Нотингам…) – Joel Baker и дебютният му сингъл Every Vessel, Every Vein. Чувствена песен с подхождаща обложка допълваща емоциите предизвикани от музиката.

foster the people torches
Joel Baker - every vessel, every vein

От алтернативна към електронна музика. Тук няма как да не спомена любимият ми амбиент DJ – Tycho, който освен това се занимава с графичен дизайн и всъщност сам прави обложките си. Винаги добре подбрани цветове и геометрични елементи. Тези елементи всъщност са характерни и за британците от Clean Bandit, които винаги включват в обложките си триъгълник, квадрат, кръг и един голям ромб по средата за хубост.

tycho awake
Clean Bandit - Mozart's House

Завършвам статията с неизвестни за мен изпълнители, но обложки, които просто ми привлякоха вниманието. Първата представлява минималистична илюстрация на бик, състояща се от геометрични фигури. Втората пък е цветна, свежа и с добър контраст. Бидейки заинтригуван от картинките, реших да прослушам изпълнителите. И докато Ocote Soul Sounds (бика) ме изненадаха приятно, то по-скоро останах разочарован от Mac Miller, така че фифти-фифти.

ocote soul sounds taurus
mac miller on and on and beyond

 

Може да ви хареса и...