Технологично ребрандиране през 2015-та

Google, Lenovo, Logitech, Verizon – общото между тези компании е, че всички те са от технологичния сектор и в рамките на 2015 обновиха своята визия. И то как…

googles-new-and-old-logos

В последно време се забелязва една тенденция на опростяване на логата – графични, плоски, с плътни цветове, несерифни шрифтове, освобождаване от градиентите. Особено в технологичния бизнес всички се стремят към една ясна и модерна визия. Това, което се получава на практика, обаче е едно унифициране. Колкото и разпознаваема да е марката, това уеднаквяване ни кара да се замислим дали новото лого на Google не е правено от същия човек, направил представената по-рано тази година нова визия на Lenovo.

googles-new-logo

Тази седмица всички технологични медии „гръмнаха“ с новината за обновеното лого на Google. Не, че компанията не го е правила периодично и в миналото, но предходните разлики бяха свързани само с подобряването на вече утвърдена визия. Сега наистина виждаме нещо НОВО. Първите ми мисли свързани с обновения бранд бяха, че ми изглежда някак твърде… познат. Аналогията с логото на Lenovo изникна в главата ми. Lenovo, което сякаш загуби част от своята уникалност.

lenovo_logo_detail

lenovo_logo_alts

Но нека се върнем обратно на Google – разноцветността на буквите е запазена, а тази разноцветност вече дори присъства и в иконата, която е главно „G“, вместо едноцветната малка буква „g“ от преди. Типографията, както бях споменал и по-горе, не се отличава с уникалност, а точно обратното. За сметка на това, вече може да се наслаждаваме на изключително приятни и плавни анимации свързани с трансформацията на логото при различни действия от страна на потребителя.

google_2015_the_three_elements

googles-new-brand-identity

Броени дни след Google, друг технологичен мастодонт представи своята нова визия. Логото на американският мобилен оператор Verizon следва очертаната вече тенденция на опростяване. Шрифтът вече не е наклонен, а червената белязка/тикче вече не е отгоре, а е умалена и в дясната част на логото. Скучно, а?

verizon_2015_logo_detailverizon_2015_logo_evolution

Logitech, познати ни с техните компютърни аксесоари, залагат на същия стил несерифна типография като умело я съчетават с модерни, ярки и контрастни цветови комбинации. Приятен акцент в логото има върху буквата „g“. По-долу можете да видите и видео представящо новия бранд.

logitech_2015_logo_detail

logitech_2015_logi_products


Може да ви хареса и...