Магичното сияние на Ambilight – ревю на светлинната технология на Philips

Няма да забравя момента, когато за първи път видях телевизор Philips с Ambilight. Беше (вече) далечната 2006г. а това бе втората версия на технологията, която обагряше стената зад телевизора сякаш с магичен ореол, променящ се в зависимост от това, което виждате на екрана. Напълно ново изживяване, което остави отпечатък в паметта ми и оттогава винаги съм искал телевизор с Ambilight.

story_ambilight_tv_09

От 2014г се наслаждавам на 32” Philips с двустранен Ambilight, a от 2015г. съм и горд собственик на 40” телевизор с тристранен Ambilight. И понеже не чак толкова много хора са запознати с технологията, реших да напиша тази статия и да ви запозная с нейните предимства.

Какво е Ambilight?

Ambilight а патентована технология на Philips, чието име идва от ambient lighting или заобикалящо осветление. Тя се състои от светодиоди, които се намират зад екрана, по краищата, и софтуер, който в реално време анализира възпроизвежданата картина. По този начин светодиодите (LED) светят в цветове получени от това, което се вижда на екрана, и се получава нежен ореол около телевизора и усещането, че картината прелива и е по-голяма от физическите размери на екрана.

Глезотия или наистина полезна функция?

Освен, че подсилва зрителното изживяване, технологията Ambilight има и своите дори полезни свойства. Ако често гледате телевизия на тъмно, сигурно сте забелязали, че очите ви се изморяват повече, в сравнение с гледането на дневна светлина или изкуствено осветление. Това е така не защото сте били пред компютъра по цял ден на работа, а защото яркият екран и тъмното помещение създават твърде голям контраст. Както знаете човешкото око има нужда от време, за да се приспособи при рязка промяна на осветеността. Това свойство е наречено акомодация и, освен че отнема известно време, за процесът е нужна енергия и при честа промяна окото се изморява.

40PFH6550_88-MI1-global-001

Имайки предвид написаното по-горе, вече много по-лесно можем да разберем защо нежният ореол, който създава Ambilight всъщност подобрява комфорта на гледане чрез намаляване на контраста между яркия екран и тъмната стена. По този начин също се създава и илюзия, че картината сякаш е по-голяма от екрана на телевизора и прелива в околното пространство.

Двустранен, тристранен, четиристранен…

Първо държа да отбележа, че не всички телевизори Philips имат Ambilight, защото интегрирайки технологията, това означава и неминуемо повишаване на цената. Но знаейки за какво давате едни 100-200лв отгоре, смятам, че това е една напълно оправдана инвестиция.

Що се отнася до телевизорите със светлинната технология, те се различават по това дали имат светодиоди от всички страни или не. Най-минималният вариант е, когато има Ambilight само от лявата и дясната страна на екрана. Този вариант не е лош (в сравнение с пълната липса на тази функция), но определено бих ви препоръчал тристранната версия, особено ако говорим за телевизори над 32”. Докато на по-малък екран светлината от двете страни може да прелее, то при 40” и по-голям екран получавате едно тъмно “петно” над екрана.

ambilight-2sides-3sides-4sides

В повечето случаи телевизорът стои на поставката си, но ако смятате да го сложите на стойка на стената, то вече може да помислите и за четиристранен Ambilight, защото иначе под екрана ще имате “сляпа зона”. При други ситуации обаче, тристранният вариант е повече от достатъчен.

Имам цветна стена, а сега какво?…

Инженерите на Philips са помислили и за този вариант. При настройката на вашия телевизор можете да изберете какъв нюанс е пространството зад екрана. А демото на сайта на Philips даже е с тъмно лилава стена.

Ambilight, AmbiLux и Hue

През 2015г. Philips представиха телевизор с нещо още по-главозамайващо… Вместо светодиоди, AmbiLux (наречено още Проектиране Ambilight) използва 9 пикопроектора разположени централно зад телевизора, които заедно прожектират картината от екрана на вашата стена, създавайки още по-потапящо изживяване.

ambilux

Но дали това вече няма да ви дойде прекалено много, оставям да прецените лично, гледайки видеото по-долу.

На мен лично ми изглежда направо невероятно и бих искал да го видя наживо, но… някои хора се шегуват, че колкото и скъп да е този телевизор, той със сигурност ще ви спести купуването на някои видове гъби…

Hue пък не е версия на Ambilight, а серия осветителни тела на Philips, които могат да променят цвета на светлината, която излъчват, да се настройват чрез приложение, както и да бъдат едно страхотно, но скъпо допълнение към вашия Ambilight телевизор.

Ambilight-hue-Getty-2000x650-2

Ambilight и ярките слънчеви дни

Днешните телевизори с Ambilight имат достатъчно ярки светодиоди, но определено, за да се насладите на преимуществата на технологията, препоръчвам екранът ви да е на по-тъмно място или пък леко да затъмнявате помещението за максимално удоволствие.

story_ambilight_tv_08

Заклкючение

Ако планирате скоро покупката на телевизор, Ambilight определено е фукниция, на която си струва да обърнете внимание. Освен, че подобрява зрителското изживяване и създава илюзията за по-голям екран, светлинната технология на Philips намалява и умората на очите при гледане в тъмни помещения.

Може да ви хареса и...