iOS 7 и наложителната промяна

iOS 7

В наши дни, за да задържи лидерските си позиции, всяка голяма компания трябва да отделя достатъчно време и ресурси за иновации. Google е типичен пример за това още от появяването си, та чак до днес. В света на смартфоните, в който сега доминира Android (и Samsung, като производител), Apple не трябва да почиват на стари лаври и утвърдеността на марката, защото така биха могли да изгубят позициите си.

От появяването си до днес, мобилната операционна система на Apple не е претърпяла сериозни промени. В света на Android нещата стоят по различен начин – всеки производител се стреми да се отличава от останалите и като последствие от това има различни интерфейси и специфични приложения. В този сравнително удобен момент (може би и дори малко позакъснели) Microsoft си пробиха път с Windows Phone, благодарение на принципно доста по-различен UI (User interface – потребителски интерфейс) с “живи плочки” и успешна маркетингова стратегия (снимка по-долу). Тенденциите в UI дизайна са доста по-различни от преди 5 години и насоката им е ясна. Microsoft e в правилното направление, а и производители като HTC са се насочили към по-изчистен дизайн (Sense 5 – снимка по-долу).

windows phone 8
blink-feed-htc

Обемните бутони и текстури, които досега грижливо се пазеха в iOS, вече са отживелица. Залага се на максимална, но ефектна простота и изчистени форми с акцент върху съдържанието и добрата типография и контраст. По-този начин потребителят не се натоварва с допълнителна визуална информация. Красотата е в изчистените форми, симетрия и пропорции. Тук може да направим и аналогия с думите на един пластичен хирург (мисля, че благодарение на множеството рекламни пана, всички се досещаме кой е той), а именно: „Красотата е симетрия“. В този смисъл, и следвайки новите тенденции в дизайна, бе крайно време Apple да направят тази стъпка напред. Новата iOS 7 залага на леки и плавни градиенти, по-изчистени икони и потребителски интерфейс на вградените приложения, както и значително изтънен шрифт. Разбира се не липсва и нова функционалност, включително и т.нар. Control Center, заради чието удобство (и липса като част от iOS досега) много хора са отключвали (jailbreak) своите iPhone-и и са инсталирали допълнителни софтуерни разработки.

iOS 7

Като заключение мога да кажа, че Apple правят една вече крайно наложителна промяна в iOS, а докога Samsung ще има лидерски позиции, дали Microsoft ще продължи със същите темпове да извоюва част от пазара, а RIM да губят, както и дали ще направят пробив Firefox OS, Ubuntu и другите нови операционни системи, само времето ще покаже.

Може да ви хареса и...