Римска ваканция

Както в едноименния филм с Одри Хепбърн (Roman Holiday, 1953), Рим и сега е град, който може да ви предостави необикновени и запомнящи се преживявания. Антично изкуство и архитектура, ренесансови картини и скулптори, обширни градини, дворци, базилики, музеи, галерии, фонтани, магазини, ресторанти… в Рим ще намерите за всекиго по нещо.

Статията е предназначена за хора, които искат да отидат в Рим, искат да се върнат в него или просто да си припомнят видяното там. 

Наричан още „la Città Eterna“ („Вечният град“) или „Градът на Седемте хълма“, италианската столица е един от големите европейски градове, някогашен център на могъщата Римска империя, а днес – известна туристическа дестинация. Именно последният факт налага внимателна преценка в кой период от годината бихте желали да посетите Рим, защото желаещите да го направят са милиони.


Кога да посетим Рим?

Може би най-подходящото време да отидете в италианската столица е април-май или септември-октомври. Тогава времето е приятно топло и не твърде горещо. Летните месеци гарантират по-високи температури, а в съчетание с дългите опашки по музеи и туристически забележителности, това води до много пот. Ако пък съвсем искате да избегнете големите тълпи, то трябва да отидете в лошо време… т.е. зимата. Но пък това ще убие част от очарованието, нали?

римския форум и колзеума


Транспорт

Що се отнася до придвижването, бих ви препоръчал, при хубаво време, да вървите пеш колкото се може повече. Буквално зад всеки ъгъл може да ви дебне очарователна гледка! И не ме разбирайте погрешно, в Рим, както и в други големи европейски градове, има мизерия и просяци. Но има и толкова много стари сгради, останки от римско време, тесни и кокетни улички…

Иначе, ако все пак ще ползвате градски транспорт, може да си купите Roma Pass. Това е карта, която ви носи много намаления в различни музеи и туристически атракции, съчетано с карта за градски транспорт. Цената ѝ варира спрямо периода, за който е валидна.  В общия случай, ако ползвате Roma Pass за транспорт и посетите поне два музея, то вече сте избили цената ѝ. А и е доста удобно да разчитате само на една карта за много неща.


Музеи и забележителности

Където и да решите да отидете, може би е хубаво да проверите дали се правят резервации предварително и дали може да закупите билети онлайн. За музея на Ватикана, например, по този начин ще си спестите няколко часа редене на опашка. Имайте предвид, че трябва да направите резервация поне седмица по-рано. Сходна е и ситуацията за Вила Боргезе, защото там пускат само предварително записали се за определен ден и час на посещение. А дали си струва да го направите? Вилата има богато изрисувани и орнаментирани стени и тавани. Ще намерите също и множество творби от античността и ренесанса. Но нека се върнем и на ватиканския музей. Това е една изключително богата колекция, която определено си струва да се види! Преспокойно можете да си отделите цял ден за посещение на Ватикана.

Ватикана - църква

Нека сега се отправим към други забележителности на открито. Емблематична и известна сграда от времето на Римската империя е Колизеят – най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим. Лично аз бях по-впечатлен от римския форум, който се намира близо до него, но определено си струва да се види. Така или иначе билетът е общ за двете места.

Забележка: Ако имате Roma Pass, потърсете специалната опашка с предимство на входа на Колизея, за да спестите време. Препоръчвам да отделите ден за форума+Колизея.

кализеум

колизеят отвътре

римски форум

Стига древно изкуство! Казахме, че Рим предлага за всекиго по нещо и в следващите редове ще прочете за Националния музей на изкуството на XXI век (MAXXI). Музеят е сравнително нов и се помещава във впечатляваща сграда, дело на Заха Хадид. MAXXI се намира леко встрани от идеалния център, но близо до него има трамвайни спирки и се стига лесно. Музеят е скрит в жилищен квартал и площадът към него свързва две улици, които по принцип не са свързани. Това се явява една от ползите от съществуването на площада – да свързва хора и общности. И определено се е получило. Вървейки из спокойния квартал, изведнъж ще откриете тази зона, която кипи от живот, който в същото време е лежерен. Деца карат колело, баща учи дъщеричката си да кара ролери, хора, седнали на кафе – всичко това на фона на леко футуристичната сграда на музея.

сградата на MAXXI

Пристъпвайки прага на MAXXI ви очаква просторно фоайе с рецепция и се разкриват прекрасните осветени стълбища, които водят към различните части на разчупената сграда. Но стига толкова за сградата, а нека ви разкажа за това какво може да видите вътре.

Музеят има собствени колекции от съвременно изкуство и изложба, която е посветена на съвременната архитектура. Също така има временни експозиции и имах късмета да видя изложбата на Шахзиа Сикандер.

Мога да продължавам с галерии и музеи, но мисля, че тук всеки би продължил според интересите си. Затова само ще изброя още няколко – Испанските стълби, музея на Палатинския хълм, и последно ще спомена още една забележителност – фонтана Ди Треви. Той се намира в центъра на Рим и е може би най-известният фонтан в света. Построен е през 1762 г. от Николо Салви, а скулптурите във фонтана, които са прочути с това, че изглеждат почти като живи, са дело на Пиетро Брачи.

фонтана Ди Треви


Храна

След толкова разходки и забележителности неминуемо идва и гладът. За целта ще ви препоръчам един квартал, който се хвали с добрите си ресторанти и приятната си атмосфера, а именно Трастевере. Заведенията там, често предлагат фиксирани 4-степенни менюта, но не само. Като пример за място с ниски цени и добра храна е ресторант “Карло Мента”.

Ако трябва да говоря за храната в Рим като цяло, то опциите са много, но силно препоръчвам пастата под всякаква форма, както и крем карамел (който е нещо средно между българския крем карамел и крем брюле), пана кота… и вино, което, като цяло, е много евтино в Италия! Иначе, честно казано, не останах много очарован от пиците по ресторантите, които най-често сякаш имаха нахвърляни различни продукти тук и там. Даже се оказа, че ми харесаха повече правоъгълните пици, които човек може да хапне набързо / на крак. Парадоксално, но факт! Или въпрос на вкус, който споделяха и останали 3-ма спътници от нашата бойна дружина.


И накрая още малко полезна информация за отиващите за първи път. Когато търсите настаняване, имайте предвид, че хотелите, апартаментите или стаите, които може да наемете през Airbnb, не се различават значително по цена. Зависи от вашите предпочитания и това за колко души търсите подслон.

Ватикана - залез

Това беше от мен и “вечния град”. Написах тази статия 13 месеца след посещението ни, но въпреки това, тази “римска ваканция” остави ярки спомени, които отлежаха, както виното отлежава и става по-хубаво. До нови срещи в Рим!

Може да ви хареса и...