Очарованието на Венеция през есента

Всеки обича топлото време, нали? Е, може би с малки изключения. Но не всеки обича да пътува, когато е топло, а причините за това варират от по-ниски цени, до по-малко потене и липса на огромни тълпи от туристи извън сезона.

Ще ви издам една тайна – аз спадам към гореспоменатата група от туристи. Някак си всичките хора, дълги опашки и чакане, развалят цялостното ми усещане за мястото, и с радост бих ги заменил, било то и за не толкова добри метеорологични условия. А понякога човек може да остане дори приятно изненадан от топли и слънчеви дни.

Не такъв беше случаят с пътуването ни до Венеция, но въпреки това не съжалявам ни най-малко, защото открих една очарователна, енигматична, а дори и леко мистична Венеция.

Венеция

Настаняване

Ако се чудите дали да отседнете в континенталната част непосредствено до Венеция, заради по-ниски цени, то аз бих ви посъветвал да не го правите. Така ще изгубите част от цялостното преживяване, а именно търсенето на мястото което сте резервирали, постепенното научаване на лабиринта от улички (доколкото това може да ви се отдаде в рамките на престоя), случайното откриване на “находки”, докато се лутате търсейки желаната дестинация, а да не забравяме и гледката от прозореца, която е много вероятно да бъде към някой от многобройните канали опасващи цяла Венеция. Всичко това определено си струва!

Ориентиране

Ако не сте особено добри с пространственото ориентиране, когато сте на ново място, може би вече се уплашихте и решихте, че ще се изгубите без навигация на телефона или добър водач. Всъщност, имайте предвид, че мобилната навигация не се справя брилянтно във Венеция, заради плетеницата от малки улички и невъзможността за 100% точно позициониране. Отчаяхте ли се вече? Недейте, защото ориентирането във Венеция не е чак толкова трудно. Има табели почти на всяко ъгълче, а за основните места може да видите десетки стрелки по пътя.

гондола във Венеция

Каналите

Много хора били във Венеция са ми споделяли за неприятна миризма от каналите. С огромна радост мога да споделя, че аз такава не усетих. Поредното предимство на пътуването извън туристическия сезон.
Но нека се върнем на каналите, които са направили Венеция световно известна. Те разделят града на 118 малки острова, които са свързани помежду си с 400 моста. 60% от трафика минава през т.нар. голям канал, а единственият вид транспорт във Венеция е водният. Дори и да не се качите на гондола, вариант е просто да ползвате градски транспорт, който също не е особено евтин.

Забележителности

Във Венеция има толкова много места, които си заслужава да се видят… Няма повече да ви говоря за каналите, но самата архитектура и някои от мостовете са забележителности сами по себе си. Ето и списък с някои от известните обекти:

  • Площад Сан Марко – с изглед към едни от най-големите забележителности в града;
  • Дворецът на Доджиите – разположен до гореспоменатия площад, впечатляващ с архитектура, богатства и история;
  • Моста на въздишките – мястото, където осъдените на смърт за последен път зървали красотата на Венеция;
  • Венецианското биенале – с различни издания за съвременно изкуство, архитектура, танцово, филмово изкуство и т.н.;
  • Мост Риалто – един от по-големите мостове – с покрита част с магазини и красива гледка;
  • Рибния пазар – местна атракция, голям и оживен пазар заобиколен с колони, украсени с капители с риби.

la Biennale

Венецианското биенале

Може би едно от най-значимите събития в света на съвременното изкуство е именно Венецианското биенале. Разположено на две локации – Арсенале, с разгърната площ от над 11 хил. м2, където може да видите творби обединени от конкретна тематика, и Джардини, с прекрасна гледка и градини, в която са построени отделните национални павилиони. Както става ясно от етимологията на думата “биенале”, то се провежда на две години, като е отворено за посетители в рамките на около 5 месеца. Имайте предвид, че Венецианското биенале е изключително богато откъм творби и съдържание и един ден стига за разглеждането на само една от локациите, ако желаете да разгледате абсолютно всичко. Бихте могли да съчетаете и части от двете локации, но определено трябва да сте по-стриктни със следенето на времето. Но каквото и да решите, ако сте любители на изкуството, то биеналето не е за изпускане! За да ви убедя, ще споделя снимки от последното издание на Венецианското биенале за съвременно изкуство.

Храна

Както в повечето италиански градове, и тук може да се насладите на добра паста, пица и евтино хубаво вино. Но бидейки на морето, би било грехота да не опитате рибни и други морски специалитети.


А има още толкова много места да видите и неща за правене… Не ви споменах за другия дворец на площад Сан Марко, нито за остров Морано, известен със сътворените там произведения от стъкло, нито пък за венецианските маски…
Всичко това, минус завидно количество тълпи от хора, които преизпълват, така или иначе малката Венеция. Затова обличайте пуловера и якето, грабвайте чадъра и смело напред, изследвайки очарователната есенна Венеция!

Може да ви хареса и...