Пловдив отново става сцена за съвременни танци

През последните години Пловдив все повече се изявява като домакин на редица фестивали и събития. Има такива с дългогодишна традиция, както и нови, които привличат все повече публика.

От миналата година градът на тепетата има не е един, а цели два фестивала за съвременен танц. След „Черната кутия“, идва ред и на One Dance Week, познат от миналото като Sofia Dance Week, който се провежда за втора поредна година в Пловдив.

Програмата на фестивала е грижливо селектирана и се отличава с изключително международно участие. Миналата година видяхме силно азиатско присъствие. Любим на публиката бе „Кунг Фу танц Gateway“, а моят личен фаворит бе дело на швейцареца Жил Жобен, който в „Квант“ съчетава светлинна арт инсталация от Джулиус Фон Бисмарк, интересни костюми и танц вдъхновен от науката – наистина несравнимо преживяване.

Тази година One Dance Week ще ви сблъска с формации от Германия, Испания, Франция, Швейцария, Чехия, САЩ и Корея, като откриващото изпълнение е от компания Даниел Абреу, с тяхната хореографска творба „Животно“. С нея зрителят ще бъде поведен в лабиринт от копнежи, потребности, желания и подсъзнателни инстинкти.

Мои лични фаворити в програмата тази година са испанското „Животно“, корейската „Деформация“, чешките „Разобличители“, немския „Квартет“ и швейцарското „Затъмнение“.

Като за финал няма как да не отбележа, че тази година фестивалът има страхотна визуална идентичност, която е дело на Noble Graphics.

Повече информация за самия фестивал и програмата на One Dance Week може да намерите тук.

one-dance-week-2015-red-heart

Може да ви хареса и...