Размисли над добрата храна

Добрата храна се нуждае от добро представяне.

— Л.Б.

Дали е по-важен видът или вкусът на една храна? При плодовете и зеленчуците сме се убедили, че добрият вид често разкрива “пластмасов” вкус. Но все пак видът продава, нали?

хапки и мини сандвичи

Храната се яде, и докато за някои тя е просто “гориво” нужно за функциониране на тялото, то за други тя може да бъде удоволствие. Не случайно лакомията е един от седемте смъртни гряха. Но без да изпадаме в крайности, ако погледнем нещата през призмата на насладата и приятните изживявания, и как те могат да се отразят благоприятно на настроението ни и в някои случаи дори да намалят стреса, то значи ли това, че задоволяването на вкусовите ни рецептори е нещо хубаво и полезно? Вкусното обаче не винаги е полезно за нашите… артерии, така да се каже. Полезната храна, от друга страна, не винаги е вкусна. Така често човек се оказва в един омагьосан кръг от диети или въздържане от определени храни, и малки калорични „награди“.

Сладкиш "Есенна закуска"

След тази поредица от полуриторични въпроси следва да се запитаме коя всъщност е добрата храна за нас? Трябва ли да спазваме стриктен хранителен режим? Ако сте спортисти, то това сигурно често ви се налага. Но за средностатистическия човек оптималният вариант би бил балансирано меню набавящо необходимите вещества, и малки количества “вредни” храни, които ни доставят удоволствие. Все пак “прекаленият светец и Богу не е драг”.

Стигнахме отново до удоволствието и няма как да не отбележа, че придружаваща чаша хубаво вино (бяло, розе или червено – в зависимост от храната) би увеличила насладата от ястието. Ако се ограничите до половин или една чаша, то може да наблюдавате и положително влияние върху здравето. Що се отнася до сервирането и визуалната презентация на ястието, то тя стимулира едни други сетива, на които не всеки реагира толкова отчетливо. Факт е, че представянето на храната е изключително важно за фотографията. Така че колкото по-добре изглежда вашето ястие, то толкова по-добра снимка може да направите.

бананов сладкиш

И тук намесваме социалните мрежи, в които снимките на добре изглеждаща (и потенциално вкусна) храна, събират почти толкова харесвания, колкото “селфи на секси мацка”. Затова в този случай видът на храната е от особено значение. Нещата се извисяват до професионални нива, когато говорим за снимки от списание. Там разбира се и храната, и снимките, са направени от професионалисти. В реалния живот видът и сервирането на храната са от значение в ресторантите, чието ниво е от средно нагоре, и от изключителна важност в скъпите и уважавани ресторанти. Там храната върви в комплект с приятна обстановка, добро обслужване и нежен музикален фон.

Вкъщи най-често човек се старае за половинката и се опитва (доколкото позволяват кулинарните умения) да сготви и поднесе нещо вкусно. Украсата и видът на ястието често са компромис на забързаното и стресиращо ежедневие, т.е. сведени до минимум. Като компенсация за това, ястието е сготвено с любов!

Крем с малини

Но в който и да е от изброените случаи, за добрата храна с хубав вид, трябва да има и човек, който да я оцени. Съгласете се, че бай Георги, който всяка вечер си пие ракията с шопска салатка, а зимата с туршийка, рядко би се отклонил от традиционните гозби. Не, че шопската салата, винения кебап, сърмите, баницата и пълнените чушки са нещо лошо или са „прости“ ястия, НАПРОТИВ! Това, което искам да кажа е, че дори и „простите“ ястия могат да бъдат хубаво поднесени, с внимание, заедно с всички „атрибути“, сготвени с комбинация от ароматни подправки и… капчица любов.

Говорейки за традиционната, за всяка страна или регион, кухня, няма как да не отбележа, че глобализацията доведе до разпространение на коренно различни продукти, съставки и рецепти, както и до промяна на хранителните навици на хората. Младото поколение е все по-склонно да опитва нови ястия. Виртуозите в кулинарното изкуство пък създават нови комбинации от вкусове и вариации на вече познати рецепти. Всичко това, за да задоволят небцето…

запечени картофи, синьо сирене и мини сандвичи

След тази тирада от размисли и страсти, е време да сложа край на тази статия. Някакво своеобразно заключение.

Яжте редовно в неголеми количества. Когато се храните – не бързайте. Не прекалявайте с черния пипер, другите силни подправки, лютото, солта, прекалено многото захар. Усетете истинския вкус на храната.

Когато готвите подбирайте качествени продукти. Гответе толкова, колкото можете да изядете, за да не се хвърля храна. Не прекалявайте с бялата захар, нито със солта, защото лесно може да се „поправи“ безсолно ястие, но не и пресоленото. Научете се умело да съчетавате подправки. Гответе с любов.

cheesecake

Може да ви хареса и...