Защо трябва да има гей паради (обновена)

По случай наближаването на София Прайд и множеството коментари и дискусии, които обикновено го съпътстват, реших да напиша тази статия с оглед на фактите и причините, пораждащи нуждата от подобен тип събития.

Знаме дъга разпънато по време на прайд гей парад

Гей или ЛГБТ парадите, известни още като Прайд (от английската дума за гордост – pride) могат да бъдат протестни шествия, да съчетават карнавални елементи, концерти, или да бъдат съчетание от двете.

Малко история

Прайд шествията водят началото си от протестите на 26-ти юни 1969 на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови (ЛГБТ), както и хетеросексуални, след полицейската намеса и нахлуване предходната вечер в известния гей бар Стоунуол Ин (Stonewall Inn) в Ню Йорк. Следват няколко дни сблъсъци между хора от ЛГБТ общността и нюйоркската полиция и тези събития се смятат за повратна точка в движението за равенството и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Първото публично събиране на нехетеросексуалните хора в България е на 17-ти май 2005г в София по повод на Международния ден за борба с хомофобията, а първия гей парад е през 2008г, също в София.

За какво се борят ЛГБТ хората

В момента в България престъпленията от омраза или дискриминация разглеждат единствено пол, раса, цвят на кожата, етнос, религиозни или политически убеждения. Дискриминацията на база сексуална ориентация и полова идентичност не се разглежда от закона в България като утежняващо вината обстоятелство, както се разглеждат другите видове дискриминация. Наскоро станахме свидетели как в София мъж удря млада жена, защото му прилича на лесбийка, а да не говорим и за зверския побой на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008г, който доведе и до неговата трагична смърт. Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Младежът е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци, той умира от задушаване. След петгодишно дело, нападателите най-накрая получават своите присъди, но липсата на строги закони, които да защитават хората от хомофобия и трансфобия са предпоставка за такъв вид престъпления и реч на омразата. Това само по себе си благоприятства по-враждебна среда за хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Освен тези случаи законът в България не разглежда много други ситуации, които се уреждат от това двама души да бъдат в граждански съюз. Това осигурява на разнополовите двойки правото на наследяване, родителски права както и правото да се грижиш за болен партньор. Подобни права липсват за еднополовите двойки. А много са случаите, в които двойка от жени решават да родят деца, използвайки биологичен материал от донор. Ако нещо се случи с една от тях, а другата не е биологичната майка на детето, то тя няма никакви права. Дори и да се е грижила за детето им 10 или повече години, то най-вероятно ще й бъде иззето и пратено в дом. Това, както и много други случаи, които няма да изброявам, водят до дискриминация и неравноправие от страна на държавата. А когато един човек не се чувства защитен от закона и държавата, той не може да допринесе на 100% за нея. Това е и причината повечето големи международни компании да полагат грижи за всички свои служители като създават среда без дискриминация, в която всеки да се чувства добре дошъл. А когато един човек се чувства добре, той може да допринесе повече и да бъде по-продуктивен. Това обяснява и видеото по-надолу.

И все пак защо трябва да има Прайд?

Прайд шествията по света са много различни. Някои са по-скоро протестни шествия, докато други приличат повече на карнавали. Гледал съм прайд парад в Манчестър и за голямо мое учудване пожарната и полицията участваха в шествието. Полицията например беше представена от духов оркестър, такъв какъвто бихте видели по военни паради или шествие по случай 24-ти май. Участваха и много частни компании като веригата The Cooperative и авиационната компания EasyJet, която пък имаше платформа с мъже и жени облечени като за карнавал в Рио де Жанейро – с пера и брокат. Според много хора това е парадиране и натрапване, но истината е, че всяко прайд шествие е по-скоро заявяване, че ЛГБТ хората са тук сред нас и са част от обществото. Провеждането на прайд шествията бива повод за гласност и публичен дебат по теми, които са причина те да съществуват, а именно липсата на права, закрила и равнопоставеност пред закона.

Тази гласност не е важна само в борбата за равноправие, а е и подкрепа за подрастващите хомосексуални, които се чувстват объркани, уплашени, не срещат подкрепа от семейството и им се вменява едва ли не, че са болни или по-низши. Подобен тип среда води до няколко пъти повече опити за самоубийство сред ЛГБТ подрастващите в сравнение с техните хетеросексуални връстници. Затова прайд шествията и общността им дават усещане за принадлежност и шанс да се чувстват пълноценни.


Защо обществото трябва да приема хората с нехетеросексуална ориентация?


Природно е

Хомосексуалност се наблюдава не само при хората, но и при повечето животни. Ученият Брус Багемайл документира близо 500 вида животни, които показват някаква форма на хомосексуално поведение, било то ухажване, чифтосване или родителство. Част от документираните животни са различни видове маймуни, котки, жирафи, овни, делфини, чайки, албатроси, фламинго, лешояди, лебеди, както и известни гей-двойки пингвини в няколко зоопарка по света.

С напредването на науката и по-специално генетиката, учените откриват, че определена група гени, или по-точно техни 4 вариации, допринасят за нехетеросексуални предпочитания.

Има място за всички

Както в колонията на мравките има кралица, която ражда, войници, които пазят колонията, и множество мравки-работнички, така и в човешкото общество има място за всекиго. През вековете човешкият труд става все по-специализиран. В наши дни не бихме могли да си представим живота без различните професии. Всеки може да допринася за общото благо по различен начин.

Ами демографският проблем?

В глобален мащаб се говори за пренаселване на земята. Да не говорим и че именно човечеството е отговорно за изчезването на различни животински и растителни видове, замърсяването на околната среда и промените в климата. Всичко това е заради нас и в обозримото бъдеще няма заплаха за изчезването ни, освен непредвидена смъртоносна епидемия, унищожителна война или природен катаклизъм. В този ред на мисли еднополовите двойки не биха могли да бъдат заплаха за съществуването на човечеството тъй като те не са масово явление и нехетеросексуалните хора са по-малко от 10% от населението.

Страх от различното

Човек често се страхува от това, което не разбира. Това е нормално психологическо явление. Много вероятно е да имате гей приятели без да знаете, че са такива, чисто и просто, защото те се притесняват от реакцията ви или реакцията на останалата част от обществото. А всъщност всички сме хора и в повечето случаи не би трябвало да ни интересува кой с кого си ляга, нали така?

Не на омразата, да на любовта

Омразата и насилието са нещо лошо. Те се криминализират. Омразата, породена от дискриминация е нещо много неразбираемо за мен. Как може да мразиш човек, когото не познаваш, само заради една негова характеристика? Това е същото като расизма, дискриминирането на жени или хората, които изповядват различна религия. Вместо да рушим и вършим зло, нека вършим добро и се обичаме.

Постави се на мястото на другия

Спомняш ли си някой да ти се е подигравал в училище? Може да е било, защото си учил усилено и си имал високи оценки, или защото си носил очила, или пък си бил с наднормено тегло, гласът или цветът на кожата ти са били различни, не си искал да пушиш или един бог знае какво?!? Представи си, че си в такава ситуация и сега, но е много по-страшно. Представи си, че те е страх да държиш за ръка, прегърнеш или целунеш половинката си на открито, защото те е страх какво ще помислят, кажат или направят хората. И най-невинният признак на нежност към любимия човек може да предизвика негативни реакции. И това, мили мои читатели, не трябва да бъде така! И няма да е така, ако всеки се опита да се постави на мястото на другия. Защото ти не решаваш кой те привлича и кого обичаш, ти просто го усещаш.

Може да ви хареса и...