ASPIRATIONAL – живей тук и сега, а не в социалните мрежи

За добро или лошо, за много хора социалните мрежи са се превърнали в неделима част от начина на живот. Те разполагат с достатъчно интелигентни алгоритми, за да се адаптират към вас и да ви показват информацията и хората, от които се интересувате. Можете да ги използвате за общуване с приятели, запознанства, комуникация, маркетинг, новини, събития, изкуство… Каквото кликате – това ще гледате!

Непрекъснато пиукащия телефон по време на срещаФакт е, че колкото социалните мрежи могат да ни сближат, също толкова могат и да ни раздалечат. Примерите за това са много – непрекъснато пиукащия телефон по време на среща с приятел, непрекъснатото отбелязване на места, непрекъснатото снимане на всичко, което ще събере харесвания във Facebook… В същото време може да изброим и много позитивни страни като например осведоменост по различни теми и събития, организиране на групи от хора и общности, поддържане на връзка с близки и приятели, които са далеч от нас, запознанства и др.

Общуването в интернет е нож с две остриетаСамото име “социални мрежи” предполага, че комуникацията е значима част. Общуването в интернет обаче, може да бъде нож с две остриета. Когато не виждаме отсрещния човек, не можем да чуем гласът и тонът, с който произнася думите, интонацията, това нерядко води до двусмисленост. Друга “социална” част може да бъде “харесването” и коментирането. Някои хора обаче прибягват до споделяне на твърде лични неща, настроения и т.н. Ставаме свидетели на един синдром на търсене на внимание или желание да се харесаме повече на другите. Не че има нещо лошо в “харесването” и коментирането, напротив, на база на това алгоритъмът преценява кое ви е по-интересно, идеята ми е, че не трябва човек да се вживява или впечатлява от това.

Моят съвет е да изживеете момента.Аз лично използвам социалните мрежи за следене на определени сайтове, четене на новини, събития, маркетинг, комуникация с приятели, споделяне на интересни статии, музика, споделяне на моменти от живота с приятелите ми, но рядко споделям снимка на мига. Моят съвет е да изживеете момента. По възможност без да се превръщате в японски туристи, които нон-стоп имат фотоапарат в ръка. Дори и да сте заклет фотограф… изживейте момента и не прекалявайте със снимките :)

За обобщение, бъдете умерени, опитайте се да намерите баланса и да извличате максималното от ползите на социалните мрежи, без да прекалявате или изпитвате негативите. За да бъде още по-нагледно, за целта съм избрал кратко и много ефектно и силно видео с участието на Кърстин Дънст.

ASPIRATIONAL from Matthew Frost on Vimeo.

Може да ви хареса и...