Windows Phone 8 – година по-късно

Ще започна статията така:

Въпреки че съм доволен потребител на Windows Phone, няма как да не изразя недоволството си от мудността на Microsoft в разработката на операционната система и забавянето на планираните обновления. В силно конкурентната среда, която осигуряват Android телефоните и iPhone, битката е безмилостно жестока и за да могат момчетата от Редмънд да пробият, им трябва бързо развиваща се система и да сведат грешните стъпки до минимум.

През последната година Windows Phone (наричан за по-кратко WP) почти удвои пазарния си дял като се представя изключително добре на европейския пазар (над 10% пазарен дял в Италия, който изпреварва iPhone). Интерфейсът с живите плочки, изчистеният дизайн, както и някои други уникални функции, спечелват привърженици на платформата. Със стабилния темп на растеж, расте и броят на приложенията в магазина. Безспорно бъдещето на Windows Phone изглежда светло, но нека да се върнем назад във времето.

windows phone 8

В края на 2012г. Microsoft бързаха да представят първите устройства с новата ОС, за да са налични за голямото предколедно пазаруване. Оказа се така, че на този етап WP8 не беше изцяло завършена, имаше бъгове (споменал съм повечето от тях тук), липсваше радио (не че много хора слушат радио през мобилните си телефони в днешно време), както и някои други функционалности, които немалко потребители дори и не подозират, че нещо толкова основно може да липсва (потребителски мелодии за SMS например). Въпреки изброените недостатъци операционната система е плавна, стабилна и удобна, а изчистения интерфейс и привидната “простота” прави устройствата с нея още по-лесни за използване.

Нека се спрем малко по-подробно на историята на актуализациите на Windows Phone 8:

  • Актуализация 1 – пусната непосредствено след пускането в продажба на първите устройства, за да “замаже” положението (подобрения, “кръпки” и неща, които по принцип очаквате да са там, но ги няма);
  • Актуализация 2 – дългоочаквана… появява се средата на лятото, частично намаля “неконтролируемото” кеширане на данни в телефона, водещо до бърз растеж на категорията “Other” в паметта на телефона, добавя малко нови функционалности и историческото радио, подобрения и оптимизации;
  • Актуализация 3 – появява се есента на 2013 (или година след анонса на WP8) и е актуализацията, която досега добавя най-много нови функции – режим за шофиране, затваряне на приложения директно от екрана за превключването им, изключване на завъртането на екрана, освобождаване на временно кешираните данни, подробна информация за паметта на устройството по категории, поддръжка на нов хардуер и разделителна способност на екрана, подобрения, оптимизации и др.

Друга новост въведена с последната актуализация е възможността разработчиците да могат да инсталират обновленията предварително, когато са вече достъпни от Microsoft, вместо да чакат производителите да пуснат техните актуализации заедно с операционната система. Оттук насетне очакваме началото на следващата година да се появи Windows Phone 8.1 (познат още с кодовото название Blue), който ще бъде наличен за всички текущи модели и обещава много нови функционалности, измежду които център за известия, подобрена многозадачност и гласов асистент (подобен на Siri) познат като Cortana.

Лично аз разполагам с телефон от средния клас (HTC 8S), който, въпреки че е с минималните изисквания за WP8, върви изключително плавно и безпроблемно. Голям проблем за мен бе малкото памет и бързото и пълнене с кеширани данни. За големи игри не можех и да си помисля (не че използвам телефона предимно за това), но винаги съм имал записани локално географски карти, полезни приложения и множество снимки, клипове и музика (които за щастие се съхраняват на SD карта), така че за мен телефонът е бил функционален. Като заключение мога да кажа, че година по-късно Windows Phone 8 определено вече е ОС, която си заслужава.

Може да ви хареса и...