Една ОС за всичко

Недалеч сме от времето в което ще ползваме една и съща операционна система (ОС) на всички устройства и уреди. Всъщност вече можем отчасти това, но комбинациите са по-скоро ограничени до определени категории устройства, а не една ОС за всичко. Но дали се нуждаем от това и дали е нещо хубаво? Въпреки принципните различия на продуктовите категории, Android вече започва да намира място във все повече видове уреди, като вече е на път да стане мода при телевизорите, а Windows прави крачки от настолния компютър към все по-малки устройства.

Ако направим една ретроспекция и анализираме, бихме могли по-добре да разберем днешната картинка.

Операционни системи (ОС)

Android и Chrome OS

Android е Linux базирана операционна система, чиято първоначална идея е да се използва за цифрови фотоапарати. По-късно проектът се пренасочва към идеята за отворена ОС за мобилни телефони, която да се конкурира със Symbian и Windows Mobile. Първото устройство с Android е HTC Dream oт края на 2008г. Безспорен лидер на пазара на мобилни устройства. В рамките на 6 години бележи небивал възход и в наши дни е безспорен лидер на пазара на мобилни устройства, и освен на телефони и таблети, откриване Android все по-често в умни телевизори, електроуреди и разбира се в умни часовници и гривни под формата на специализираната версия Android Wear.

Наскоро имаше слухове за обединяване на Android с Chrome OS, които поне на този етап се оказват неоснователни. Въпреки, че немалко производители на компютри пуснаха свои модели с Chrome OS, не може да се каже че жънат голям успех и техният дял остава незначителен.

iOS и OS X

Въпреки, че мобилната ОС и тази за компютри споделят някои елементи, не може да се каже, че сходството между тях е голямо. Докато OS X винаги е заемала неголям дял при компютрите, нейният „братовчед“ iOS се радва на голям успех. Мобилната ОС задвижва iPhone, iPod touch и iPad. Благодарение на маркетинговата стратегия на компанията и добрият дизайн, продуктите се радват на успех, въпреки високата им цена.

os-market-share

Windows

С една година по-стара от конкурентната Mac OS, навремето Windows става доминираща ОС благодарение на иновативният за тогава графичен интерфейс и възможността за многозадачност (multitasking). И докато в наши дни тя все още е доминираща на пазара на компютри, а Mac OS, Chrome OS и останалите Linux дистрибуции имат незначителен дял, то в сектора на мобилните устройства картинката е точно обратната. Благодарение на иновативен потребителски интерфейс, Microsoft успяха да извоюват макар и малка част от пазара на смартфони.Въпреки това отново благодарение на иновативен потребителски интерфейс, Microsoft успяха да извоюват макар и малка част от пазара на смартфони.

В последните години навлязоха все повече нови продуктови категории – таблетите, а след тях и хибридните лаптопи, като някои от тях смело биха могли да се нарекат ултра портативни лаптопи (които разбира се се трансформират и в таблети). Факт е също така и, че софтуерният гигант положи много усилия, за да доближи максимално операционната система за компютри и тази за мобилни устройства (Windows Phone 8.1), като днес те споделят общо ядро, множество общи библиотеки и инструменти, които улесняват писането на приложения едновременно и за двете платформи. Дори игралната конзола Xbox One се задвижва от специализирана версия на Windows.

Ubuntu

Това е най-популярната Linux дистрибуция. В началото на 2013г. бе анонсирана Ubuntu Touch, като интерфейс, който да се ползва на телефони и таблети. Даже Canonical имаха амбицията да съберат достатъчно средства, за да създадат първия Ubuntu телефон, който да можете да включите към монитор и клавиатура и да ползвате като компютър. За съжаление смелите им планове не се осъществиха, а софтуерът е далеч от ползване от широка аудитория.

Разпределение на пазрния дял по типове устройства

Един за всички – всички за един

Но какви са предимствата и недостатъците от ползването на една ОС на различни устройства? Безспорно отговорът на този въпрос не е еднозначен.

От една страна познатият потребителски интерфейс, общият профил на различни устройства, който ви осигурява достъп до една и съща информация благодарение на облачни услуги, може да бъде от голяма полза и улеснение за потребителя. Снимките, които правите с телефона си автоматично се качват в Dropbox / Google Drive / One Drive, откъдето можете да ги разгледате на компютъра, таблета, телевизора… Бъдещето разкрива умният дом – всичко е свързано с всичко и го контролирате от устройство, което винаги можете да носите със себе си.

От друга страна представете си как най-новият вирус за Android кара хладилника ви да поръча 20 бутилки прясно мляко вместо 2… Но да оставим такива сценарии настрана, използването на една и съща ОС на устройства, които по принцип не се нуждаят от голяма изчислителна мощ, води до ненужното ползване на по-мощен хардуер, който да покрива изискванията за дадената ОС. Колкото даден софтуер е по-специализиран и специфичен, толкова по-оптимизиран и бърз би могъл да се направи. Това разбира се неминуемо повишава и цената му многократно. За щастие технологиите се развиват по начин осигуряващ значителна изчислителна мощ във все по-малки размери. Проблем обаче си остава консумацията на енергия и съответно батериите при мобилните устройства. Въпреки че в тази насока се работи много напоследък, то само времето ще покаже какво ни очаква в бъдеще.

Може да ви хареса и...