Berlin calling

Преди 25 години Берлин е бил еманация на разделянето на Германия. Днес, е космополитна европейска столица, с отчетлив урбанистичен и специфичен постсоциалистически стил, който се забелязва в графити, плакати, заведения, сгради. Град с богата история и култура, който има какво да предложи и на туристи, и на местното население.

WP_20141107_045WP_20141107_011 1

Ще започна разказа си с един съвет: където и да пътувате, уверете се, че ще имате добра компания – това може да направи пътешествието ви незабравимо!

Хипстърите, графитите, магазинчетата за грамофонни плочи, хладилник на улицата (разгледай галерията в края на публикацията)… всичко това, от една страна, е отличителна черта на съвременен Берлин – този с който се сблъскахме при пристигането ни. Бяхме отседнали във Фридрихшайн, на 5 минути пеш от улици изпълнени с кафенета, ресторанти, барове, ателиета, магазини… и на 5 минути от голям търговски център и възлова спирка на градския транспорт. Апартамента, който наехме бе със свеж интериор и просторни стаи. Сградата – стара, масивна, с високи тавани, но ремонтирана и добре поддържана. Чувствахме се като у дома си.*

*СЪВЕТ: При търсене на апартаменти препоръчвам сайта airbnb, но за относително същите пари, можете да отседнете в много хубави хостели в центъра на града.

На 10 минути разстояние с метрото бе площад „Александър“ или Александерплатз (Alexanderplatz). В центъра на града можете да видите много красиви сгради – катедрали, музеи, университета Хумболт… И разбира се телевизионната кула, която се извисява над пейзажа*. Но вместо да ви говоря празни приказки, ще ви покажа в снимки.

WP_20141107_015WP_20141107_035WP_20141107_040WP_20141107_076WP_20141107_033

*СЪВЕТ: Ако желаете да се качите на кулата, имайте предвид, че има големи опашки и е хубаво да се вземат билети предварително онлайн.

Тук е мястото да се подсилите с един bratwurst (хлебче с… ммм, вкусна наденица, отгоре с горчица и кетчуп) или пък да опитате берлинските зеленчукови дюнери (често с фалафели и без месо), които са в пъти по-здравословни от нашите, а и много вкусни. Говорейки за храна, тук е мястото да спомена и пиенето – стотици марки и видове бира и… Йегемайстер във всякакви разфасовки!

Но да се завърнем към обиколката: тръгвайки на запад от кулата, можете да откриете търговски центрове и редица нови и стари сгради, достигайки до Бранденбургската врата – един исторически и красив паметник на културата. В близост до нея е един друг интересен монумент, издигнат в нови времена в чест на жертвите на холокоста. Той представлява множество бетонни паралелепипеди подредени в прави линии. Започвайки почти наравно със земята, влизайки по-навътре, те започват значително да надминават човешкия ръст. Една възможна интерпретация на замисъла е да се пресъздаде усещане подобно на това, което евреите са изпитвали в концентрационните лагери. Също така може да се намери и сходство с лабиринт или… гробище. Но каквато и да е вашата интерпретация, със сигурност това е един уникален монумент.

WP_20141107_048

Тъй като се разхождах в група с няколко млади архитекти, бях „принуден“ да отида до едно много приятно място – къщата музей на Лудвиг Мис ван дер Рое, архитект считан за един от пионерите на модернизма. Дворът на къщата достигаше до брега на езеро. Имаше и голямо дърво по средата, предлагащо плътна сянка или сух подслон в дъждовните дни. Определено това бе място, на което и аз бих се наслаждавал да творя…

Нека сега се отправим към локация извън големия град. Място, до което може да се стигне и с билет от градския транспорт за С зона* (това е третата най-далечна зона). На час път с влак от центъра на Берлин, се намира малкия и подреден Потсдам. Ситуиран близо до гористи местности, градът е изключително чист, спретнат и подреден, с историческа част и красиви сгради. Но не това бе причината да отидем там, а кралският дворец Сан Суси, издържан в бароков стил. Той е бил летният дворец на крал Фредерик Велики (който, между другото, е говорел по-добре френски, отколкото немски… йаааа, аба натюрлих), който 20 години по-късно построява друг, далеч по-голям дворец в близост до Сан Суси.

WP_20141109_058

Друга интересна особеност е, че кралят е обожавал плодовете и е имал огромна оранжерия в красива сграда. Любимият плод на краля бил черешата и той бил готов да плати цяло състояние за него.

*СЪВЕТ: За градския транспорт се предлагат различни билети – за кратко пътуване (няколко спирки), дневни билети за зони А-В, В-С или А-В-С, както и групови дневни билети. Проучете, кой ще е най-подходящия за вас вариант, според това докъде ще пътувате.

Завръщайки се обратно в Берлин, след изключително приятна нощна разходка, честване на 25 години от падането на Берлинската стена, и концерт на Чет Фейкър на следващата вечер, осъзнахме че е дошло време да си ходим, а не сме видели още толкова много неща…

Затова до нови срещи Берлин! Очаквай ни отново!

Може да ви хареса и...