Музейко – знание чрез игра

Вече минаха 3 месеца от откриването на първия детски музей в България и коментарите и отзивите са повече от добри!

Въпреки първоначалния скептицизъм на някои хора, поради факта, че проекта е финансиран от фондация “Америка за България”, и разбирате ли, предполага “промиване на детските мозъци”, хората (включително и моя милост) се убедиха със собствените си очи, че истината е съвсем различна. Всъщност, в експозициите на Музейко има голям акцент върху открития на български учени.

Още от външните порти на Музейко, поглеждайки към голямото лого (буквата “М” направена от триъгълници и две очи на нея) и люлките в градината, ви обзема любопитство… Влизайки през входа на сградата, насреща виждате огромна инсталация обгръщаща стълбището, което води към подземния етаж. По нея се движат най-различни механизми, а даже може и да задействате някои от тях.

Музейко отвътре

Различните експозиции са разгърнати на 3 етажа, на които има и зали за работилници, изкуства, планетариум, а също така на покрива може да намерите стена за катерене и градина с разнообразни билки. Почти всички експонати са интерактивни и не се притеснявайте дали няма да счупите нещо – все пак са направени за деца!

две деца играят с дървен конструктор в МузейкоЗеметръсен тест в МузейкоМузейко - кой е измислил телеграфътОсвен това има и игри, които са на големи сензорни екрани. Те са направени по такъв начин, че да образоват и проверяват знанията на малчуганите. Както споменах по-горе, има акцент на изобретения на българи, като такива има и в експозицията “Кой създава бъдещето?”. Там може да научите за космическата оранжерия разработена от български учени. Интересно е също, че по големите екрани може да видите дори интервю със създателите на едно много скорошно изобретение, което все още не е пуснато в масово производство – таблетът за незрящи Blitab.

Покривът на Музейко - стена за катеренеГрадина с билки на покрива на Музейко

Музейко организира различни курсове и събития, които са съобразени с определени възрастови групи или тематика. Когато бях в музея с племенниците ми, те имаха шанса да участват в готварски курс за приготвянето на вкусни зеленчукови сандвичи, а също посетиха и ателието за изкуства където твориха с прежда.

Готварски курс в МузейкоИзобщо… Музейко е едно преживяване, което ще ви отнеме цял ден! По някое време, колкото и да им е интересно и забавно, децата ще изморят и ще огладнеят. За този случай, в сградата се намира заведение от веригата Farmers, в което може да хапнете вкусни супи, свежи сандвичи и салати.

Ето и малко полезна информация, която ще помогне за планиране на вашето посещение в единствения музей за деца в България:

Работното време е от вторник до неделя, 10:00 – 18:00ч. В близост е метро станция Г.М.Димитров. В сградата може да намерите и магазин за игри и играчки, свързани с изкуство и наука, както и брандирани стикери, значки и др.

стикери и значки от Музейко, сувенириКато графичен дизайнер няма как да не изкоментирам визията им, която е изчистена и радва окото! Още по впечатляваща е самата сграда, която изглежда съвременно и модерно, а в същото време е функционална и площта е усвоена много добре.

Това беше от мен, скъпи читатели. Ако съм разбудил любопитството ви, благодарение на Google Street View може да разгледате сградата отвътре, а за повече информация разгледайте официалния сайт на Музейко.

Може да ви хареса и...