Историята зад красивия танц

Гледайки “Разобличители” и “Ние сме като онези жаби”, за пореден път се убеждавам за важното значение и мястото на изкуството в живота на човека. Как изкуството може не само да бъде красиво и да предизвиква емоции, но и да бъде посланик, да възпитава и просветлява.

В “Разобличители” красотата на танцовия спектакъл е подкрепена от историята за Food Corporation (имена не се споменават, макар на всички да стана ясно коя е въпросната компания), която експлоатира работниците в Южна Америка и Филипините, а опълчилите се активисти биват безмилостно убивани. Това е първият “експеримент” на чешкото студио “Farm in the Cave” в сферата представяща наболял проблем, като се надяват да продължат по този път и в бъдеще. По-долу можете да видите силно въздействащи кадри от спектакъла, заснети от Марица Колчева.

whistleblowers-1 whistleblowers-2 whistleblowers-3

В “Ние сме като онези жаби” френската компания MPTA – les mains les pieds et la tête aussi, разказва една красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност. История за любов, брак, раздели, събирания… Тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на двойката претърпява множество трансформации, в следствие на намесата на третия човек. Всичко това и още, под съпровода на жива музика – пеене на гръцки и мелодичен привкус от близкия изток. А да не говорим и че един от танцьорите има само един крак, а изпълнението му беше просто удивително!

we-are-like-those-toads

Както винаги спектаклите от One Dance Week вълнуват и вдъхновяват. Затова не пропускайте оставащите две заглавия – “(М)ИМОЗА” на 29-ти октомври и “Затъмнение” на 31-ви октомври и 1-ви ноември.

Може да ви хареса и...