В търсене на офлайн преживявания и възходът на настолните игри

В ерата на комуникационните технологии и постоянната свързаност с интернет ежедневието ни се изпълва с все повече шум. Шум от вибрациите и пиуканията на телефона ни. Това е начинът, по който приложенията на нашите смартофони и различните онлайн услуги са създадени – да напомнят за себе си и да търсят все повече внимание. Те са създадени да пристрастяват. Те искат да купуваме повече, да ползваме повече, искат всичко в пъти повече. Потребителят е касичка. От друга страна интернет ни позволи лесно и евтино да поддържаме връзка с хората, които обичаме, независимо в коя част на земното кълбо се намираш, ако имаш връзка с интернет си лесно достъпен. Постоянна свързаност – нож с две остриета. Колкото и хубаво да звучи, това има и странични ефекти. Хора, забили нос в телефона си, вървейки по улиците, приятели, които са на масата, но само телом, самота, отчуждаване, раздразнителност, депресия…

Офлайн време

За щастие има и друго лице на технологията. Технологията, която използваме, когато решим, че имаме нужда от нея. Все повече хора съзнателно избират да намалят потреблението на дигитални услуги, да прекарат време без интернет, в търсене на офлайн преживявания – на истински и пълноценни моменти. В топлото време повечето хора обичат разходките в парка, в планината, до езерото, гребната база, или просто по центъра с приятели. Театър, кино, концерти и други културни мероприятия, танци, спорт на открито или закрито. Обеди, вечери, ресторанти – споделянето на храна е важно социално преживяване. Но понякога в студеното време човек започва да търси все повече и повече уюта на дома и като цяло търси друг тип преживявания.

Колекция от настолни игри

Игрите

Човек винаги е обичал игрите. Не компютърните игри или тези на телефона, а игра на криеница, на гоненица, народна топка, федербал, тенис на маса, шах, не се сърди човече, сантасе, белот, игра на асоциации, Черен Петър, Диксит, Лукави лисици, Експлодиращи котенца и какво ли още не. Игрите са част от израстването на децата и социално преживяване. Те са забава или повод за събиране с приятели, стимулират мисловния процес, стратегията, паметта.

Хайде да играем настолни игри! Да се съберем довечера у Пешо и да поръчаме храна. Някой да вземе питиета от магазина.

Звучи ли ви познато? А може би все по-често хора около вас го правят. Комбинация от социално общуване, храна, напитки и игри с карти или фигури, които можеш да пипнеш и се играят на истинска маса, а не виртуална такава. Комбинация, която става все по-популярна и търсена. Храната се смени – от шопска и кебапчета на поръчано от пицарията или ресторанта наблизо. Ракията се смени с бира, вино и сайдери. А игрите вече не са белот, табла и шах… Хора играят настолна игра Лукави лисици

Какво да играем?

Има Диксит, Активити, Монополи, Риск, Катан, Каркасон, Мистериум, Миш-маш, Добъл, Между крадци, Лукави лисици, Експлодиращи котенца… Настолните игри вече не са само за заклетите фенове на фентъзи и научна фантастика. Има много богат избор и варианти за всеки вкус и предпочитание. Настолните игри могат да бъдат както супер стратегически, така и лежерни, забавни, бързи… за малки, за големи, за големи и малки.

Колекция настолни игри

Колекция настолни игри

Нов пазар

Колкото повече, толкова повече. Търсенето определя предлагането и с търсенето и играенето на все повече настолни игри расте и разнообразието им. За съществуващите и познати игри пък се правят разширения или различни версии, за да задържат интереса на потребителите. Има големи компании, които правят настолни игри, като например френската Asmodee, която в момента се оценява на 1.2 млрд евро. Но има и тепърва прохождащи, както и малки екипи, които решават да пуснат идеята си за игра в платформи за колективно финансиране като Kickstarter и Indiegogo. Все пак все тръгва от някъде, нали?


Лично аз обичам настолните игри и често се събираме с приятели или колеги да играем. Някои от любимите ми са Експлодиращи котета, Каркасон, Диксит и разбира се Лукави лисици. А кои са твоите любими игри?

Може да ви хареса и...