Сензорни технологии на бъдещето

Живеем в свят, в който технологиите се развиват изключително бързо. Помня как преди десетилетие беше лукс да имаш мобилен телефон, а в днешно време смартфоните и таблетите са ежедневие. Вече вместо традиционните бутони, все повече устройства имат сензорни дисплеи. Резистивната технология (която реагира на натиск) се замени от капацитивната (която реагира на допир), а multitouch-a вече е нещо нормално.

През последните години започна бурно да се развива една друга тенденция – на новите начини за взаимодействието човек-компютър и по-точно на управлението с жестове. Появи се Nintendo Wii, а заедно с него и случаите на инцидентно хвърляне на контролера по телевизор. Изключително голям успех пожъна допълнението към най-продаваната игрова конзола в света – Xbox 360, а именно Kinect. Устройството се появи в края на 2010 и разчита на камери, които записват движенията на играчите и на гласови команди. Що се отнася до точността и чувствителността на Kinect, то те се измерват в способността да се разпознават частите на тялото на двама души.

През май месец тази година малка фирма ситуирана в Сан Франциско демонстрира своята Leap 3D motion система за управление, която се състои от малко USB входно устройство и сложен софтуер, и работи с точност до стотна от милиметъра. По този начин прецизно се отчитат действията на всеки пръст и това превръща подобна технология в много подходяща не само за игри и управление на потребителска електроника (както Kinect), а може да намери приложение в моделирането и дизайна, архитектура, инженерство, а защо не в оперативна медицина или пък за автоматичен превод на езика на жестовете.

Наистина много прецизна технология със значими потенциални бъдещи приложения, но що се отнася до по-просто управление на компютър, с появилата се наскоро Windows 8, то тук идва мястото на друга иновация. Норвежката Ellictic Labs е създала безконтактна сензорна технология, която използва ултразвук и консумира с до 95% по-малко електроенергия от досегашните технологии, които за разпознаване на жестовете използват камери. По този начин не оставяте отпечатъци по дисплея и хабите малко електричество за тази цел.

Elliptic Labs from Jen Rizzo on Vimeo.

Това са технологиите, които можем по-масово да очакваме съвсем скоро. А какво ли ни е приготвило бъдещето?

Ако харесвате тази статия може да харесате също и Науката скрита зад магията

Може да ви хареса и...