“Сита пее блус” – модерна интерпретация на една индийска легенда

Изцяло анимиран и продуциран от американката Нина Палей (Nina Paley), филмът “Сита пее блус” (Sita Sings the Blues) е една модерна, забавна и интересна интерпретация на епичния разказ “Рамаяна” – важна част от индийската древна литература.

Сита пее блус - индийски богове

Като всяка легенда и тази си има разказвач, и то не един, а цели трима, които понякога изпадат в забавни ситуации, опитвайки се да си спомнят историята. Интересното в случая е, че има две сюжетни нишки – легендарната, изпълнена с богове и богоподобни, и модерна – развиваща се в наши дни, но всъщност разказваща приблизително същата история, по друг начин. Към всичко това добавете и страхотни джазови мелодии и блус изпълнения на Анет Хеншоу (Annette Hanshaw) от 20-те години на миналия век, както и поучителен край подтикващ към размишление. Неслучайно филмът е получил и множество награди.

BhavanaSitaContaminatedСита пее блус

За да гледате филма, който аз силно ви препоръчвам (и съм гледал няколко пъти), може да изберете между това да го свалите или да го гледате онлайн – във високо качество и напълно безплатно от връзките по-долу:

Може да ви хареса и...