За бъдещето на Microsoft, Windows 10 и холограмите

Windows-10_Product-Family-500x281

На голямо събитие на 21 януари, Microsoft представи бъдещето на Windows, запознавайки широката публика с новостите в следващата версия на операционната система, версията за мобилни телефони и таблети, изцяло нов браузър, наречен с кодовото име Spartan, както и нов хардуер. Най-впечатляващата част от събитието бе представянето на Windows Holographic или един напълно нов свят изпълнен с холограми благодарение на устройството Microsoft HoloLens и задвижван от Windows 10.

Windows10_Phone_Laptop-1C-500x285

Windows 10 – какво знаехме досега и какво ново

Както вече бе ясно от досегашната тестова програма на софтуерния гигант, старт менюто се завръща в Windows 10 във форма позната ни донякъде от Windows 7, но и показвайки „живите“ плочки, с които свикнахме (някои от нас) в модерния интерфейс на Windows 8. За тези от вас, които се чувстват комфортно с него – стартовия екран е там. Освен това специално за хибридните устройства, които предполагат различни начини на ползване – с докосване или с клавиатура и мишка, ще се осигури плавно преминаване от един режим в друг.

Удобен изглежда и новия център за известия, както и начините, по които потребителят може да си взаимодейства с тях. Това обаче зависи от функциите, които е имплементирал разработчикът.

Също така вече официално е известно, че личният асистент Cortana ще стане част от настолната версия на операционната система, като се очаква тя да е научила нови „трикове“.

Добра новина е, че Windows 10 ще е наличен през втората половина на 2015г. като безплатна надстройка за Windows 7, 8 и 8.1.

Windows10_Continuum-1C Windows10_Phone_Laptop-3C-500x285

 

Windows за мобилни устройства и универсални приложения

На събитието беше демонстрирана новата версия на Windows за смартфони, която ще е налична като тестова версия през февруари. Бяха показани много по-функционални версии на Microsoft Office приложенията, стартов екран с фон (подобен на Windows за настолни компютри), както и някои от подобрените универсални приложения като Календар, Outlook, приложенията за снимки, музика и др. Всички те споделящи една и съща информация с компютъра ви през вашия Microsoft профил. Налична ще бъде дори функция за синхронизиране музикалната ви колекция посредством OneDrive.

Други ключови новости са подобрен Action Center и известия, подобрения на клавиатурата и писането на съобщения като цяло. Вече ще може услуги на други разработчици да се интегрират със съобщенията и лесно да превключвате към писане в Skype например.

phone_start-350x350

Браузърът- спартанец

След много спекулации и изтичане на информация, най-сетне видяхме браузъра, с кодово име Spartan, в действие. Той ще бъде универсално приложение налично за различните видове устройства и представяйки изцяло нов интерфейс съобразен с дизайн философията на Microsoft. Някои от ключовите новости включват възможността за коментиране, правене и споделяне на бележки директно в браузъра, списък за офлайн четене и директна интеграция с Cortana.

win10_windows_spartan_Web

Windows 10 и Xbox

В новата версия на операционната система се обръща специално внимание на геймърите. С новото Xbox приложение имате достъп до Xbox Live профилът си, вашия списък с приятели, поток от известия и споделяния, можете също така лесно да се присъедините към играта на ваш приятел или да запишете и споделите видео на вашата игра.

Ключова е функцията за стрийминг (поточно видео) на игри от вашия Xbox през домашната мрежа, на което и да е устройство с Windows 10.

Друга страхотна новина, както за разработчиците, така и за играчите, е новата версия на DirectX 12, която при някои ситуации може да предложи до 50% по-добро бързодействие и по-детайлна графика.

win10_xbox_devices_Web

Бъдещето е в холографията

Безспорно това бе най-впечатляващата част от събитието. Microsoft представи Windows Holographic и „очилата“ HoloLens. Благодарение на това устройство ще може да виждаме холограми добавени към реалния свят, в който живеем, а начините на управление са много лесни – с жестове на ръцете ни и гласови команди. И докато тази технология има потенциала изключително много да промени начините, по които общуваме, споделяме, играем, рисуваме, моделираме, създаваме, изследваме… като извадено от научно-фантастичен филм; всъщност самото устройство не изглежда дотам малко, леко и удобно на този етап. Въпреки това можем да признаем, че дизайнът е далеч по-привлекателен от други появили се наскоро очила за виртуална реалност.

win10_holoLens_livingRoom_Web

Обръщайки внимание на характеристиките, можем да отбележим и наличието на пространствен звук, което е особено атрактивно в ситуации, когато около или зад вас се случва нещо в този свят изпълнен с холограми. Представете си, че играете на Minecraft, a всекидневната е вашето игрално поле – именно в такива ситуации пространствения звук би бил голямо предимство.

Интересно е, че въпреки нивото на секретност, досега не е изтекла никаква информация относно проекта HoloLens, имайки предвид, че по думите на представители на Microsoft, се работи по него вече в продължение на 7 години. По този пилотен проект софтуерният гигант си е партнирал не с кого, а с NASA, осигурявайки интерактивен начин за изследване на Марс.

Заедно с HoloLens, Microsoft демонстрираха и приложение за създаване на холограми и обемни обекти, наречено HoloStudio, което да позволява лесно осъществяване на креативните ви хрумвания.

holostudio

Surface Hub – устройство подходящо за бизнеса

Освен холографските очила, Microsoft представиха още едно ново устройство в съвсем отделна категория. Surface Hub премахва ограниченията при видео конференциите, споделянето на картина, коментиране и др. в средата на вашата компания. Устройството ще се предлага в две версии – 55 и 84 инча, и разполага със съвкупност от камери, сензори, микрофони и разбира се вариант на Windows 10, която разполага със специални версии на Skype for Business и OneNote.

win10_surfaceHub_meeting1_Web

В заключение се постави акцент на новата политика на Microsoft за взимане под предвид мнението и искаията на потребителите и желанието да се създаде Windows не такъв, от който хората имат нужда, а Windows, който хората харесват и обичат да използват.

Може да ви хареса и...