Ти си това, което четеш – НЕ на фалшивите новини

ШОК! Ужас! НЕВЕРОЯТНО! Ад под небето! СРАМ! Позор! Брутално! Не е за вярване!…

Ами, най-вероятно наистина не е за вярване. Ако заглавието на “новина” съдържа някоя от тези думички, то има огромна вероятност тя да е фалшива, изфабрикувана статия, която цели да създава определени нагласи, да ни манипулира, да насажда страх и омраза.

Живеем в свят, в който непрекъснато сме “бомбардирани” от информация. Не трябва да забравяме обаче, че НЕ всичко, което е написано в интернет, е истина. Станахме свидетели на таргетирана манипулация на обществените нагласи преди изборите в САЩ. В България пък интернет пропагандата обикновено е про-руска и против НАТО и ЕС, против бежанците, против Турция… Познайте защо, както и кой има интерес от подобен тип послания.

Провокирани от множеството фалшиви новини, миналата година Mediapool решиха да направят образователна кампания, която изобличава фалшивите новини чрез собсвтените им похвати. Вижте видео от капнаията, а по-надолу можете да намерите полезни съвети, които да ви помогнат при идентифицирането на изфабрикувано съдържание.

Кампания на Mediapool.bg


Как да проверя дали информацията е достоверна?

  • Достоверна медия ли я е публикувала?
  • Има ли автор?
  • Има ли източник на информацията?
  • Има ли подобна информация в други медии и на други езици?

Какво още мога да направя?

Тъй като подобен тип съдържание разчита на скандални заглавия и споделяне в социалните мрежи, това, което можете да направите, е да докладвате съдържанието като фалшиво, спам или съдържащо и насаждащо омраза. Защото сигурно сте виждали как тези публикации често имат множество коментари и споделяния и по този начин се разпространяват вирусно.

Невярна информация от достоверни медии?

Да, за съжаление се случва и национални медии да съобщят грешна информация. Такъв бе и случаят с пловдивския доктор и различните версии за случилото се. След няколко дни прокуратурата съобщи официално становище и се оказа, че дори bTV по-рано са съобщили не особено достоверна информация.

Обобщение

Бъдете скептични и не приемайте винаги за “чиста монета” информацията, дори тя да е споделена от достоверни медии. Проверявайте източниците и дали има подобна информация от други големи медии. Образовайте и останалите по темата с фалшивите новини.

Може да ви хареса и...