Първоаприлски бизнес

От няколко години насам се забелязва, вече и в родното виртуално пространство, тенденцията за правене на креативни и забавни първоаприлски шеги от много фирми и сайтове. Получава се една вирусна реклама – начин да привлечеш вниманието с минимален бюджет. Колкото по-креативна или забавна и абсурдна е една първоаприлска шега, толкова по-споделяна е.

Google, Microsoft, Samsung и HTC са само едни от многото технологични компании, които искат да се пошегуват с вас на 1-ви април (а може би не само тогава). Вече традиционно в Google Maps можете да откриете причудливи и забавни функции на този ден. Миналата година на мода бе ловуването на покемони, а тази година можеше да преобразите всяка карта в игрално поле на Pac Man.

1-april-google-maps

Microsoft пък се връщат към корените с MS DOS за Lumia. Най-изчистения, минималистичен и функционален начин да работите с вашия телефон. Черен екран и бледо сивкав текст – красота!

HTC пък ще ви предложат умни чорапи, които показват известия, броят крачките ви и може да ги ползвате за смяна на песента.

1-april-htc-re-sok

Samsung от своя страна може да зарадва хората, които обичат да снимат храната си, с гурме режим на снимане. Просто брилянтно!

1-april-samsung

На родния пазар можете да се насладите на лимитирано регионално издание на Милка с кисели краставички, а като допълнения към нея защо не опитате новото Шуменско Шоко?

1-april-milka

1-april-shumenskoПримерите не спират до тук. Редовно Грабо пускат първоаприлска оферта като любимата ми е тази за Дисниленд Перник. Онлайн магазините не остават по –назад като често предлагат измислени продукти на абсурдни цени. Онлайн магазинът за парфюми на Венера Козметикс предлага два парфюма местно производство, които се отличават с ароматни нотки на чубрица, ракия и шопска салата, на уникалната цена от 0.99 лв. за 1л. Определено ми хареса и предложението на Ozone.bg, от които можете да закупите 3D принтер позволяващ поръчките ви от сайта да се материализират (принтират) направо в дома ви. Практично, не мислите ли? А и напомня малко за Стар Трек.

Изводът

Вглеждайки се в детайлите, ще забележим, че първоаприлските шеги предоставят едно повишено внимание от страна на потребителите. Нещо повече – в стремежа си да „метнат“ приятел, те ще използват вашата шега. По този начин се постига ефекта на вирусната реклама, и колкото по-оригинални сте, толкова по-популярна ще стане вашата първоаприлска шега. Тази допълнителна активност води до повече посещения, както и повече продажби, защото често потребителят е склонен да направи още няколко клика, ако нещо му привлече вниманието.

Ако анализираме снимките на публикациите, заедно с другите публикации на същата страница, то лесно се вижда разликата. Да вземем например Милка с кисели краставички – обикновено публикациите на Милка във Facebook събират между 100 и 200 харесвания, а първоаприлската им шега има над 5000 харесвания и също над 5000 споделяния. Изводът е повече от ясен! Затова, ако тази година сте пропуснали да се пошегувате онлайн с вашите клиенти, не пропускайте да го направите догодина! Колкото по-креативни и оригинални сте – толкова повече внимание ще получите.

Може да ви хареса и...