Графен – новият супер материал

Звучи подобно на графит, нали? С тази разлика, че графитът лесно се разслоява и затова оставя диря по лист хартия, а графенът е по-здрав от диамант и до 200 пъти по-здрав от стомана! Това е един уникален материал открит през 2004г., с който сега тепърва започват сериозни опити с цел намирането на множество приложения. Дали това ще спомогне за изход от кризата никой не може да каже, но факт е, че това е вторият проект след „Човешки мозък“, за който Европа дава 1 милиард евро и се възлагат големи надежди.

750px-GraphenВ Европа компанията спечелила финансирането е не коя да е, а Nokia. В първия момент звучи малко учудващо, но това всъщност донякъде е продиктувано от потенциалните приложения на материала. Нека ви разкажа повече за уникалните му свойства: Графенът е единичен равнинен лист от въглеродни атоми формиращи краен брой шестоъгълници (структурата може да се види на изображението). Именно на тази подредба се дължи здравината и проводимостта, която е по-висока от тази на медта. Поради двумерната структура е изключително тънък и еластичен, което заедно с другите му свойства го прави един уникален материал, който може да намери приложение в авиацията, автомобилостроенето, електрониката, производството на батерии и много други. Полето му на действие може да се разшири много, тъй като графенът може да се комбинира с други елементи и после получените вещества едни с други.

На видеото по-долу можете да видите много приятно и запомнящо се представяне на новия супер материал графен (на английски език).

Или научете как inov-8, в сътрудничество с университетa в Манчестър, са разработили серия обувки, чиито подметки са с 50% по-издръжливи благодарение на слой от графен.

Може да ви хареса и...