Спортни обувки с графен още догодина

inov-8, в сътрудничество с университетa в Манчестър, са разработили серия обувки, чиито подметки са с 50% по-издръжливи благодарение на слой от графен.

обувки G серия с графен

Знаете ли какво е графен? Ако досега не сте чували за този материал, то най-вероятно съвсем скоро ще слушате все по-често за него. Накратко, графенът представлява един слой от въглеродни атоми, подредени в шестоъгълна решетка. Това, което прави материалът уникален е дебелината му от един атом, това че е изключително гъвкав, по-здрав от диамант и 200 пъти по-здрав от стомана. Освен това графенът може да се похвали и с изключително добра топло и електропроводимост.

Материалът е открит от група учени в университета в Манчестър през 2004г., които през 2010г. получават Нобелова награда за откритието си. Днес, 13 години по-късно, Националният институт по графен към университета, си партнира с иновативния производител на спортни обувки и екипировка за атлети, за да създадат първите обувки с графен. Благодарение на графеновия слой, подметката е 50% по-гъвкава и устойчива на износване. Звучи страхотно нали?! За щастие няма да чакаме твърде дълго преди да можем да се сдобием с чифт от тези чудни обувки, защото от inov-8 обещават G серията им с графен да бъде налична още през 2018г.

Научете повече за графена и неговите потенциални приложения в технологиите и различни предмети от ежедневието в “Графен – новият супер материал“.

Може да ви хареса и...