Спорното лого на Microsoft Edge – наследникът на Internet Explorer

Въпреки думите, че Microsoft иска да създаде един напълно нов браузър и да загърби миналото, правейки Edge, в новото лого ясно си личи наследството и бремето на Internet Explorer. 

microsoft-edge-internet-explorer

Тези от вас, които следят технологичните новинарски сайтове и блогове, сигурно са забелязали, че откакто Microsoft има нов изпълнителен директор, компанията ни изненадва приятно, буквално всеки месец. Започвайки от разработката на Windows 10 и новата платформа за универсални приложения, минавайки през отварянето на кода на .NET, разработката на мобилни приложения за конкурентни платформи и завършвайки дръзко с проекта Holo Lens – очила за добавена реалност, с помощта на които виждате холограми.

Всъщност приятните изненади не свършват дотук. Microsoft работиха и над браузър от ново поколение с кодово име Project Spartan, който цели да замести обремененият от товара на времето Internet Explorer. Той предлага коментиране и оставяне на бележки директно върху сайтовете, които разглеждате, заедно с интеграция на гласовия асистент Кортана и редовно и лесно обновяване. Миналата седмица на конференцията Build 2015, стана ясно, че новият браузър ще се казва Microsoft Edge, и бе представен заедно с ново спорно лого, което е обект на дискусии в мрежата. Като човек занимаващ се с уеб и графичен дизайн, няма как да не изкоментирам концепцията скрита за логото. За целта ще го направя с няколко опорни точки и тези:

  • Графичният дизайн трябва да бъде лесно разбираем, да “комуникира” с публиката, а в случая се виждат множество интерпретации на хора от различни сфери
  • При желание за диференциация от предходен продукт, трябва да се търси по-дръзка промяна
  • Ясно се забелязва връзката между новото лого и това на предшественика
  • Въпреки че името подсказва една “рязкост” и остри ъгли, се наблюдават твърде резки и отсечени краища
  • Вярно е, че всеки човек е различен и вижда нещата през личната си призма, но твърде многото интерпретации на едно лого, не са добър знак

Вглеждайки се в “негативното” (празно) пространство затворено от логото, човек може да види чешма, душ… други виждат логото като таралежът Соник! А аз лично си представям една черна дупка, която завихря към себе си частиците. Освен, че е запазена буквата “е”, цветът е смесица между палитрата използвана от Internet Explorer 8, 9 и плочката на 11-та версия в стартовия екран.

Лично за мен това е едно спорно лого, имайки предвид това, което Microsoft са си поставили за цел. А вие какво мислите?

Може да ви хареса и...