С каяци по река Янтра


Янтра скали 1

Ако никога не сте пътешествали по река, ако никога не сте се качвали на лодка, кану, каяк (кораб и ферибот не се броят), то… какво чакате?! От моят личен опит мога само да кажа, че силно ви го препоръчвам!

Миналия месец бях на най-разтоварващото ума, от грижи и проблеми, тридневно пътешествие по река Янтра (и най-после ми остана време да напиша тази статия, че след такова разтоварване трябва и да се поработи все пак). Изминахме над 30 километра по долното течение на реката и даже погребахме малко и в международни води.

Но нека започна отначало… Месец преди това трябваше да организираме самото ходене и силно се надявахме времето да е хубаво. С наближаване на събитието всеки угрижено следеше прогнозата за времето и питаше Дилянчето (нашата готина организаторка) дали ще вали. Направо и бяха изпилили нервите, но след като първия ден още в началото ни поваля малко и след това изпече хубаво слънце да ни изсуши, и всички притеснения и страхове от дъжда сякаш бяха изчезнали.

Янтра скали 2

Янтра скали 3

Янтра скали 4

Погребе, погребе, човек, па като се умори, спира да си почине и да се полюбува на гледката, носен от течението на реката. Ще ви издам и една тайна – имаше и бира, а лодките се скачаха ;) Тук някой би ме поправил, че „лодка“ е много неопределено понятие и трябва да ги наричам каяци. Навлизайки в специфики – който досега не се е качвал на такъв плавателен съд, трябва първо да се запознае с техниката на гребане и въртеливото движение, което трябва да се прави. Относно това ни инструктираха нашите водачи от русенски клуб за пътешествия „Бяла Звезда“. Те бяха се погрижили за каяци, палатки и транспортирането на лагера ни.

Янтра скали 5

Янтра 9

хълмове

Вторият ден от нашето пътешествие беше още по-интересен. Видяхме красиви скални образувания и множество познати и непознати птици. Както е известно тази част на България е същински рай за орнитолозите. А освен, че има голямо разнообразие от птици, човек може да зарадва окото с красиви зелени и плавни хълмове.

Последният ден се наложи да погребем повечко, тъй като течението на реката бе много слабо преди да се влее в Дунава.

Дунав

Като заключение мога да кажа, че е хубаво човек да бъде сред природата, да се откъсне малко от цивилизацията и сивото ежедневие. Но още по-хубаво е след като е бил на палатки, да се прибере вкъщи, да се изкъпе и да легне в топлото и удобно легло.

Може да ви хареса и...