Арт Позитив – “Отклонение”

Тези дни Пловдив кипи от оживление и еуфория – градът празнува официалното обявяване за европейска столица на културата през 2019. От откриването на Пеещите фонтани, през концерти, балони, надписи в “стил Холивуд” и други приумици на общината, “Графики в Капана” и още паралелни събития… стигаме до един фестивал, който лично аз, винаги съм намирал за много интересен.

banner_art_positive_otklonbenie

Между 23 май и 14 юни ще се състои 12-тото издание на фестивала за съвременно изкуство Арт Позитив. Откриването е днес от 18:00ч. в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”, а мотото е “Отклонение”. По-долу можете да прочетете и манифеста на събитието:

ОТКЛОНЕНИЕ
Завой или лека крива. Изменение на траекторията. Аномалия на правата линия. Нарушаване на болезнения педантичен ред. Отклонението като конфликт на личността със себе си и околния свят, като генератор на недоволство и гняв. Но и като начална точка на творческата интерпретация на света, като пресечната точка на хаотично кръжащите около нас дискурси. Сблъсъкът.   
Темата цели чрез артистична индукция и дедукция, от и към художника, да изследва отклонението от праволинейността в социалните, политически, психологически, лингвистични и артистични процеси и резултатите на конфликт.

От скромният ми опит мога да кажа, че в миналото Арт Позитив винаги е предизвиквал у мен разнообразие от емоции и често ме е провокирал към размисли. Затова горещо препоръчвам! Отидете и се отклонете от ежедневието, замислете се за света по различен начин.


Ето и кратко видео на една от инсталациите, които са част от изложението – “Не ми пука” от Иван Карев

Може да ви хареса и...