Лого тенденции от последните няколко години

Microsoft logoИме, марка, имидж, лого… Всяка корпорация се стреми да изгради добра представа за себе си и продуктите и услугите, които предлага. С течение на времето се установяват позиции, а името става много значимо. Но една компания не е само името, тя е визуалната идентичност, с която хората я разпознават.

А какво може да доведе до една нова визия? Промени в концепциите, политиката и идеите на една компания. Представянето на нещо ново.

През последните няколко години станахме свидетели на много преобразявания и метаморфози. Големи корпорации променят своите лога и визия. На родния пазар cъщо много медии и фирми смениха облика си, къде поради смяна на собственик, къде поради желание за нов имидж.

От типографска гледна точка това води към използването на несерифни шрифтове с изящни извивки. От чисто графична пък, също се наблюдава опростяване и изчистване от излишни детайли.

Съвсем скорошен пример за това е новата визия на Microsoft, която стартира с… не с Windows Phone 7, а с Windows Media Center и еволюира до това, което познаваме днес, при малко известния Zune. Медийният плейър и неговото приложение за синхронизация с PC бяха първите, които използваха нещо подобно на това, което сега наричаме Metro интерфейс (тук е момента да вмъкна, че за жалост Microsoft няма да могат да ползват това име). Новото лого на Winowds с 4 правоъгълници в перспектива поведе тенденцията за промяна на всички продукти и услуги на компанията, включително и на цялата корпорация.

Други добри примери са сегашните лога на браузърът Chrome, Discovery Channel, Pepsi, а от родните марки Blizoo (цялостна промяна на име, визия и имидж, породена от нов собственик), bTV, Nova… примерите са многобройни! Но има и недобри (според мое лично мнение) промени като сегашното лого на Animal Planet. Има и “вечни” емблеми като логото на бензиностанции Петрол, създадено от известния български график Стефан Кънчев (който е създал и логата на БНТ, Международен панаир Пловдив, Български пощи и много други).

Стига приказки – убедете се сами, разгледайте галерията по-долу.

 

Може да ви хареса и...