За онлайн магазините, вафлите, чипса и… Румъния

bulgaria romaniaУдивително е как свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС може да промени пазара в една държава. Неизбежно, това има много положителни последствия, но също така може да има и отрицателни. Някак ми става малко тъжно като обърна даден продукт, за който знам, че се е произвеждал в България, и видя, че това вече не е така.

Наскоро баща ми беше купил вафли “Житен дар” с лимонов крем. Пределно ясно ми е, че това е марка на Nestle и съм опитвал продукти от серията, които ми харесват. От личният ми опит съм останал с впечатлението, че голяма част от продуктите на Nestle предлагани на нашия пазар, като например вафли и бисквити, са всъщност произведени в България. За съжаление след като се зачетох на гърба на опаковката, прочетох, че въпросните вафли с някак български звучащото име “Житен дар”, са всъщност произведени в Румъния. По същия начин бях разочарован, когато преместиха производството на Чипи чипс в северната ни съседка. А помислете си колко българско изглежда логото на Чипи с елементите напомнящи на черга. Това за мен е чисто подвеждане, че потребителят купува български продукт.

След тази встъпителна част мога да ви разкажа за последната ми покупка от онлайн магазин – нов маршрутизатор (или както мнозинството използват английската дума router), на промоция от нашумелия напоследък сайт eMAG, но едва ли повече ще поръчам нещо от там. Ще попитате защо? Всичко беше точно, може би с изключение на предполагаемата дата за доставка, но нали все пак е предполагаема… т.е. продуктът ми поръчан понеделник вечерта пристигна в четвъртък вместо в сряда. Определено офертата бе добра и нямам други забележки, системата ми показваше коректно статуса на поръчката и ме извести по електронната поща кога да очаквам поръчката си. Но в един момент разбирам, че моят маршрутизатор пътува от Румъния. Факт е, че поне пътуваше с българска куриерска агенция. Сигурно ще си помислите, че мразя румънците, но това изобщо не е така и ако сте чели внимателно горните редове, ще разберете накъде бия… искам да стимулирам нашата икономика. /Е вярно, че ние изнасяме продукти на Coca Cola за северната ни съседка, но надали и много други неща./ А нима нямаме и ние онлайн магазини? 

Да вземем един произволен пример – Zakupi.bg, който е изцяло български проект. Малцина известният магазин предлага черна и бяла техника, както и… бижута. Интересно съчетание, ако питате мен, но пък може да ви хрумне случайно да купите някоя джунджурийка за подарък. Също така големи вериги като Техномаркет и Технополис предлагат пазаруване по интернет и безплатна доставка, а даже имат и отстъпки. Аз си взех прахосмукачка с воден филтър със 100лв. по-евтино, отколкото я продават във физическият магазин. Проблемът обаче е, че хората свързват тези имена с веригите им от големи магазини, а и някак българинът още не е свикнал да пазарува по интернет.

Вече имам чувстото, че ще досадя, ако продължа да пиша, затова ще завърша статията с “изберете българското”, било то в кварталния магазин или виртуалния такъв – икономиката ни трябва да се стимулира.

Може да ви хареса и...