ДНК в изкуствотото?

Какво е общото между праисторията и съвремието? Защо създаваме изкуство? Има ли етика в естетиката?

dnk-v-izkustvoto-1

На тези и много други въпроси разсъждават от Art and Culture Today в тяхната поредица от лекции озаглавена “ДНК в изкуството”. Но нека ви разкажа малко повече за проекта и кои са те.

Зад името Art and Culture Today стоят Радослав Механджийски и Теодора Константинова, дуо чаровни изкуствоведи с усет и излъчване, които са завършили история на изкуството в НБУ. Двамата решават да създадат тази поредица от лекции, за да разширят мирогледа на съвременния човек, да подтикнат към размисъл и да покажат, че изкуството (особено съвременното) не е само за някаква “елитарна” прослойка от обществото. С “ДНК в изкуството” Теодора и Радослав искат да поведат слушателя на едно пътешествие, което преплита изкуството и с други аспекти от нашия живот.

dnk-v-izkustvoto-2

Първата лекция се състоя на 1.10.2016 в “Дом на киното” в София и основната тема, която разглеждаше е защо създаваме изкуство и по какво си приличат Праисторията и Съвременността. Радо, който е правил дипломна работа свързана с изкуството от древни времена, започна, разказвайки ни за първите намерени предмети от трайни материали, които са се появили по едно и също време на различни места на земното кълбо. Интересно, нали?!? Правейки различни преходи и преплитайки други области и науката, Радо умело насочва слушателя през времето, та чак до наши дни.

contemporary-art

Прескачайки във времето и стигайки до съвремието, Теди поема разказа, повдигайки темата за етиката на естетиката, обяснявайки, че в съвременното изкуство няма нищо страшно. С нейния усет за естетическото, иска да ни покаже, че колкото и неразбираеми да са някои творби, то има хиляди примери за естетическо издържано и въздействащо съвременно изкуство!

Ако написаното досега ви е заинтригувало, то не пропускайте следващата лекция на Радослав и Теодора, която ще е в деня за размисъл (5.11.2016) от 14ч. в “Дом на киното”, София, за да разберете кое е общото между построяването на Айфеловата кула и първия полет до луната? Кое изкуство е модерно и кое е съвременно – и защо? Как научните открития от края на 19-ти и началото на 20-ти век промениха начина ни на живот? И кои са най-актуалните проекти днес, осъществени благодарение на тези открития?

Повече информация може да откриете във Facebook и на Art and Culture Today.

art-and-culture

Фотограф: Вихра Велкова

Може да ви хареса и...