Light Motif – късометражен филм показващ магията на музиката

Повлиян от интересната лекция за модерно и съвременно изкуство на Art and Culture Today, реших днес да ви покажа един късометражен филм, който е вдъхновен от начина, по който емблематични художници като Кандински, придават графичен живот на ритъм и мелодия.

В първия момент може да си помислите, че DJ е създал музиката към филма, но всъщност Light Motif на Фредерик Бонпапа (Frédéric Bonpapa) хармонично транслира втората част на „Музика за 18 музиканти“ на Стийв Райш (Steve Reich, “Music for 18 Musicians”, 1976) по един хипнотизиращ аудио-визуален начин, който обгръща зрителя и неговите сетива.

Сцена за късометражния филм е интериор, като зала в Гугенхайм или друг музей за съвременно изкуство, а в центъра виждаме един примат – симпатична маймуна, която сякаш е човек. Визуалните композициите са както минималистични, така и постепенно натрупващи се с развитие на мелодията – като алегория за растящата градска джунгла. За цялостното изживяване огромен принос има музиката, затова споделям и цялото произведение на Райш.

Може да ви хареса и...