Data Sense – оптимизирайте потреблението на данни на своя Windows Phone

Windows Phone 8 е ОС с много предимства, но също така и с недостатъци. Едно от предимствата е вграденото приложение Data Sense, от което обаче могат да се възползват само част от потребителите. Може би не всеки, който притежава устройство с Windows Phone 8 е запознат какво представлява услугата, точно затова и пиша тази статия.

Data Sense е системно приложение, което се активира, ако операторът го поддържа. Идеята е, че то не само следи потреблението на вашият интернет трафик, но също така може да компресира данните, когато се ползва мобилен интернет. В приложението може да видите колко мегабайта сте използвали през Wi-Fi и колко през мобилната мрежа, както и статистика за всяко приложение. Освен това може да настроите месечен лимит, както и кога се нулира сметката ви. При наближаване на месечният лимит, Data Sense започва да ограничава интернет потреблението на вашия телефон. Друга много полезна опция, особено когато пътувате, може да бъде показването на безплатни Wi-Fi hotspots на картата.

Безспорно това е много полезно приложение, но наличността му се оказва пълна загадка… дори и за Microsoft и операторите. Първоначално само Verizon в САЩ можеха да се възползват от тази функция. С времето тя стана достъпна за повече оператори. Въпреки това, Microsoft нямат официален списък с операторите, които я поддържат, а свързвайки се с Мтел, от *88 не бяха чували за услугата и започнаха да ми обясняват, че само Blackberry имат компресиране на данните и т.н.

Разглеждайки форумите на Мтел и Winphonebg се натъкнах на интересна информация, но не и отговаряща на въпроса. Оказва се, че някои потребители в България имат активиран Data Sense, а други не. Променливите в уравнението, което дава решението на задачата дали един телефон да има активиран Data Sense или не, не са малко. Част от зависимостите включват производител, модел телефон, начин на закупуване (от оператор или отключен), версия на софтуера и най-вече мобилен оператор. Оказва се, че някои получават Data Sense след актуализиране на операционната система. Един трик, за да получите приложението, е да сложите карта на мобилен оператор, който поддържа услугата. В моят случай при последното ми пътуване до Англия и ползването на sim карта на Three (3), приложението автоматично се появи в телефона. След малко проучвания в интернет прочетох, че всъщност притежателите на 8S и 8X могат да ползват приложението Connection Setup и да посочат ръчно оператор, който поддържа Data Sense. След активиране на приложението можете да минете отново към автоматичен режим, за да може да ползвате настройките на вашия оператор. Добрата новина е, че веднъж активирана Data Sense не се “скрива” при преминаване към оператор, който не я поддържа.

Ако все още не можете да ползвате тази удобна функция, то не съжалявайте, защото според слуховете тя може би ще бъде налична за още повече телефони след ъпгрейда до Windows Phone 8.1

Може да ви хареса и...