Vector Luna – елегантност, стил и 30 дни живот на батерията

Умният часовник съчетава елегантност, стил, функционалност и 30 дни живот на батерията – нещо, с което малко технологични джаджи могат да се похвалят. Vector Luna се позиционира като достъпна луксозна стока, която има с какво да се отличи от конкуренцията. В това ревю ще ви запозная отблизо с красивия часовник.

WP_20160425_951

В бума на носимите устройства (wearables), трябва да предложиш нещо повече или да се отличиш по някакъв начин от конкуренцията. Елегантен умен часовник, съвместим с трите основни мобилни операционни системи Идеята на румънският стартъп Vector със седалище в Лондон, който наскоро бе придобит от Fitbit за неизвестна сума, е да предложи на пазара елегантен умен часовник, съвместим с трите основни мобилни операционни системи – Android, iOS, Windows. Технологично устройство, което да не е натрапчиво и да не отвлича вниманието ни, а напротив – да е дискретно, услужливо на мига и да не трябва да се зарежда на всеки няколко дни.

 

Дизайн

Vector Luna е от онези умни часовници, които наистина приличат на техните добри и стари класически събратя. Често се е случвало да получавам комплимент за него, а не веднъж дори е бил объркван с обикновен часовник. Тази заблуда е лесно обяснима – Vector Luna има красив и здрав корпус от неръждаема стомана, който издържа на 50 атмосфери водно налягане, а екранът е покрит с издръжливо на надраскване минерално стъкло. От дясната страна на тялото на часовника се намират 3 функционални бутона. Тъй като екранът не е сензорен, с цел пестене на батерия, тези бутони се използват за навигация и управление на устройството.

Друга отличителна черта е, че може да използвате практически всякакви стандартни каишки за часовник. Лично аз имам още две, освен оригиналната, и ги сменям според случая и облеклото.

Говорейки си за дизайн, няма как да не отбележа как под добре издържаната външна опаковка, има елегантна кутия, която носи усещане за луксозна стока.

 

Функции и приложения

Интерфейсът на Vector Luna е на базата на “циферблати” (watch faces), които може да сменяте с бутоните и по този начин да променяте облика на вашия часовник. Циферблати може да избирате от онлайн магазин, а имате и възможността да създадете свои посредством редактор на сайта на Vector. В магазина можете да намерите множество класически (със стрелки), дигитални и фен watch faces. Отличителното за тях е, че могат да показват потоци от информация (streams), които периодично да се обновяват с актуална информация. Такива потоци например са дата и час, прогнозата за времето, GPS координати, брой стъпки, изгорени калории, събития от календара, кога е изгрев и залез слънце, фази на луната, брояч и много други, също налични от Vector Store.

От магазина също може да сваляте и приложения като аларми, хронометър, управление на музиката, камерата, събития за деня, календар, Uber, Evernote, новини от BBC, Cnet и други.

Една от основните функции на Vector Luna е показването на известия от вашия телефон. Това се случва почти мигновено, а се е случвало дори да пристигне до часовника преди да чуя звука от телефона. При получаване на известия, усещате деликатна вибрация. При завъртане на китката съобщението се появява автоматично, а след обратното движение се скрива. Ако е достатъчно тъмно, се активира и подсветката на екрана. Хубавото в случая с известията, е че може да настроите, известия от които приложения искате да получавате, за да не вибрира постоянно часовникът ви. Това е изключително полезно, когато телефонът ви е без звук, зает сте и искате да видите само най-важното.

Друга изключително полезна и много дискретна функция е показването на арка между определени часове – индикация, че по това време имате събитие в календара. Това е една от добре замислените функции, които показват много мисъл зад дизайна на устройството.

 

Фитнес функции

Часовникът в никакъв случай не е фитнес устройство. Измерва само крачки, изминато разстояние, изгорени калории (доколкото точно може да бъде това без измерване на пулс) и качеството на съня. Относно следенето на съня, бих споделил, че то е доста точно и дава информация за качеството му. Но ако искате повече функции, които да следят и създават статистика за вашата физическа активност и тренировки, то по-добре вижте ревюто на Fitbit Surge.

 

Технически характеристики

Материали и конструкция  корпус от 44mm солидна, фино полирана 316L неръждаема стомана с минерално стъкло
Каишка
  • 22mm ширина
  • според модела – неръждаема стомана или естествена кожа
Екран Монохромен Е Ink с подсветка
Водоустойчивост  50 метра/5АТМ
Батерия  30 дни с едно зареждане
Съвместимост
  • iOS (iOS 8 или по-нова)
  • Android (Android 4.4 или по-нова)
  • Windows (Windows Phone 8.1 update 1 или по-нова)

Поддръжка

Ако трябва да бъда честен, удрял съм часовника неведнъж, също така съм го и изпускал от височината на талията, върху твърда настилка. Вредите, които успях да му нанеса бяха почти незабележими – единствено една лека драскотина върху стъклото. След поредното падане обаче, се появиха изгорели пиксели. С притеснение го върнах за гаранционно обслужване. Вместо да ми кажат, че гаранцията му е отпаднала, направо ми пратиха нов часовник напълно безплатно.

Що се отнася до софтуера, приложенията за различните операционни системи са отличават малко, в зависимост от спецификите на ОС, и имат много сходни функции. Не очаквайте обаче нови приложения и нови функции, защото компанията бе придобита от FitBit и единственото, което остава като софтуерни актуализации е, ако вашата ОС е обновена и приложението поради някаква причина не работи с новата версия.

Ако смятате да си купите Vector smartwatch не се притеснявайте и за техническата поддръжка – тя остава 2 години от датата на покупка, независимо от коя държава е купен умният часовник.


Накрая ще завърша с едно видео от Vector, което много добре описва философията и идеята зад създаването на такова устройство.

Затова, ако желаете красив умен часовник, който е ненатрапчив и ви показва това, което е важно за вас, часовник, за който не искате да се притеснявате дали ще има достатъчно батерия, то Vector Luna е точно за вас.

Ако желаете повече фитнес функции, то определено се насочете към друга категория устройства, защото Vector Luna набляга на елегантност, стил и 30 дни живот на батерията!

Може да ви хареса и...