Плановете на Илон Мъск за колонизация на Марс

Марс е толкова близо и толкова далече. Често червената планета е била вдъхновение за научната фантастика и толкова желана цел за човечеството. За колонизация на Марс се е говорило и преди, но никога не е било в детайли и толкова близо във времето като планирано осъществяване.

spaceship_going_to_mars

На пресконференция вчера, Илон Мъск сподели плановете на SpaceX за изпращане на мисия с хора до съседната планета и колонизирането й. Те включват разработването на интерпланетарна транспортна система, която да изпрати хора на Марс в средата на следващото десетилетие. Системата включва голяма ракета, която да изстреля космически кораб с неговия екипаж в орбита около Земята. След което ракетата се връща, за да транспортира танкер, който да дозареди кораба. Ракетата и танкера се връщат на земята, а космическият кораб “разперва” соларни панели, осигуряващи 200 kW енергия, и се отправя към така желаната цел – Марс.

Милиардерът си представя всички космически “съдове” от транспортната система да са за многократна употреба, превозвайки първоначално около 100 души, а по-късно увеличавайки бройката до 200 души. Мъск коментира, че според него хората предприели пътуването, трябва да имат опция за връщане на Земята, вместо да имат еднопосочен билет.

astronauts_on_mars

Всичко това звучи вълнуващо, нали?! Радостно е, че има хора като Илън Мъск, които да са готови да харчат милиони за технологични иновации, да стимулират прогреса и промяна в мисленето на хората. Иначе перспективата е за едно много по-мрачно бъдеще на Земята, ако продължим да живеем по същия начин – замърсявайки и рушейки.

А вие представяте ли си бъдещето на човечеството на Марс?

Може да ви хареса и...