Науката скрита зад магията

the sceince behind the magicМоже би повечето от вас свързват Дисни с анимационните и игрални филми, ТВ канала и Дисниленд, но това далеч не е всичко.

Една компания тръгнала от братята Уоултър и Рой Дисни, с анимиран мишок като емблематичен герой, и стигнала до това, което е днес – международна империя с около 35 милиарда долара приходи годишно. Големите успехи започнали с премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното „Снежанка и седемте джуджета“. Анимация, филми, увеселителни паркове, книги… и развойна научна дейност!

Да, Дисни не е това, което беше навремето. Има цяло подразделение Disney Research, което работи в областта на компютърното зрение и графика, обработка на видео, роботика, взаимодействието човек-компютър, поведението на човек спрямо мултимедията и др. На техния сайт може да видите мотото “Науката зад магията”(The science behind the magic). И наистина, последната им разработка е “магия”, като дошла от научна фантастика… или не съвсем. Става въпрос за нова сензорна технология с названието Touché. Apple бяха новатори в тази сфера с техния Multitouch, който имат повечето модерни смартфони. При сегашните сензорни дисплеи се отчита дали има допир или не. За разлика от тях при Touché се взимат стойностите от определен честотен диапазон (може да видите на видеото) и по този начин е възможно да се разбере дали натискате с пръст, с два, с пет, с цяла ръка, лакът и т.н. Технологията може да има много приложения върху най-различни повърхности. Както може да видите в клипа, Дисни са ни показали умна дръжка на врата, управление на музикален плейър с допир по човешка кожа, както и приложение на сензорната им технология за течности.

 

Може да ви хареса и...