Любими нововъведения във Photoshop CS6

От близо месец използвам Photoshop CS6 beta и това, което мога да кажа е, че просто съм очарован! Сега вече е налична финалната версия, но още не съм се наканил да обновя любимите си продукти на Adobe, въпреки че нововъведенията не са малко.

Като за начало няма как да не спомена, че Adobe са се вслушали в потребителите си – какво желаят, какво да се добави, подобри или промени. Стартовият екран на бета версията е една закачка със суеверността, заради заветния пореден номер 13 на програмата. Виждаме черна котка от думи и надписа Superstition вместо Photoshop. Тук държа да отбележа, че Microsoft Office 2007 е версия 12, а Office 2010 e 14… явно Стив Балмър е суеверен.

Още с първото стартиране се появява предложение за бленуваното import-иране на настройки и работни пространства от предни версии на Photoshop открити на вашата машина (Открихме топлата вода! Евала!). Със сигурност обаче любим щe ми бъде новият тъмен интерфейс, който може да се мени според вашите предпочитания от много светло до много тъмно сиво – общо 4 тоналности (определено това е облекчение за зрението). Новият интерфейс е наличен и в останалите продукти от CS6.

Появява се и сортиране на слоевете по вид, име, ефект, цвят и др., което в някои случаи може да бъде изключително удобно. Обновен е инструмента за изрязване (Crop), като сега не е нужно когато завъртате рамката за изрязване, да си навеждате главата на 45 градуса за да прецените добре ли ще изглежда. Вместо това рамката ще остава неподвижна, а се върти изображението. Много убодно и функционално наистина!

Няма как да не спомена и нововъведения, на които ще се зарадват най-вече фотографите. Това са новите Blur ефекти, които имитират фокусиране с обектив, както и подобрените content-aware функции като Content-aware move tool.

Нещо много полезно, за което се чудя как досега го е нямало, е автоматичният запис и възстановяване на работата при непредвидено спиране на тока например или просто зависване. На всеки 10 минути вашите промени по файла биват записвани във фонов режим, така че това по никакъв начин да не забави работата ви.

Като цяло съм много доволен от новостите във Photoshop CS6, а и разработчиците твърдят, че новият продукт е с много по-добро бързодействие (за сметка на това се стартира по-бавно). Определено го препоръчвам. Не се колебайте да минете към CS6!

Може да ви хареса и...