За сойките и “Игрите на глада”

Hunger Games

Вече няколко пъти ставам свидетел как едни красиви птици кацат на дървото в задния двор и веднага щом излезна на терасата да ги снимам, отлитат. По ирония на съдбата в събота гледах нашумелият наскоро филм “Игрите на глада”, на чийто плакат е брошка с т.нар. птица сойка-присмехулник. Е па такова животно нема! Но след обстойно ровичкане в онлайн пространството установих, че пернатите навестяващи градината ни са сойки (Диди, това са хубави птици и не са страшни!). Те са известни с това, че имитират звуците на други птици. Същото се отнася и за присмехулникът.

Стига за птиците. Сега за филма:

След като гледах трейлъра и имайки предвид шумът, който се вдигна около него, си помислих, че това може да е следващия “Здрач” (който гордо заявявам, че не съм гледал!). Всъщност останах приятно изненадан и макар краят, както и някои “обрати” във филма да бяха твърде очаквани, режисьорът е пресъздал един интересен свят. Модернистичен и леко ексцентричен поглед към бъдещето изглеждащо като нещо средно между капитализъм и диктатура, в който няма как и да не забележим Лени Кравиц, който се разхожда със златна очна линия. Ярки цветове и блестящи нюанси носят хората в Капитол. На фона на тях се откроява силния характер на главната героиня и леко сладникавия (според мен) на външен вид партньор от окръга и.

Филмът е създаден по бестселъра на Сюзан Колинс, първа част от трилогията и, и съответно можем да очакваме продължение. Ако смятате да гледате филма или вече сте го гледали, опитайте се да си представите продължението. Аз го направих и познайте какво? След като прочетох кратко резюме на трилогията, се оказа, че не съм бил далеч от истината, даже напротив.

А какво общо имаха сойките?

Във филма не се споменава, но се усеща символиката им. Главната героиня носи брошка със сойка-присмехулник – хибрид между двете птици, който бунтовниците срещу Капитола са ползвали за предаване на съобщения и който в последствие са ползвали за заблуда на противника.

Като заключение, мога да кажа, че “Игри на глада” е интересен филм, който препоръчвам за гледане. Обаче не очаквайте шедьовър….

Ако пък ви е любопитно за книгата (може би това е по-дoбрият вариант), от официалния сайт може да свалите първа глава в pdf формат.

Може да ви хареса и...