Време е за революция в 3D принтирането

Когато се появиха 3D принтерите имаше много обещаващи приложения и заявка за революция в производството в много сфери. Те развихриха въображението на хората и ни накараха да се приближим малко по-близо до научната фантастика. На практика обаче, се оказа че технологията има много минуси като бързината на изработка, материалите, цената и т.н. Така амбициозните очаквания не се оправдаха. В началото на тази седмица се появи нов играч на сцената, представящ изцяло нова технология и метод на 3D принтиране, който разрешава много от проблемите на технологията, с която разполагаме днес.

На 16ти март на конференцията TED в Канада, базираната в Калифорния компания Carbon 3D представя изцяло нов метод за 3D принтиране наречен Continuous Liquid Interface Production technology (CLIP), Изцяло нов метод за 3D принтиранекоето в превод означава технология за последователно производство посредством течен интерфейс. Новият метод използва като суровина различни синтетични смоли и посредством ултравиолетово лъчение, което предизвиква фото полимеризация на вискозната течност, и кислород като инхибитор на реакцията, се получава контролиран процес на втърдяване на смолата.

Нова технология в 3D принтирането

Сложен софтуер контролира прожектора на UV лъчението, приливът на кислород и скоростта на отдалечаване на горната платформа, в резултат на което принтираният обект сякаш “магически” излиза от контейнера със смолата. Процесът можете да видите във видеото по-долу.


Но защо тази технология е толкова обещаваща?

От 25 до 100 пъти по-бърза от конвенционалните 3D принтериПредимствата на този метод са няколко. На първо място може да поставим завидната скорост, която е от 25 до 100 пъти по-висока от тази на конвенционалните 3D принтери. Обикновено бързината се свързва с по-лоша изработка, но в случая това е още по-хубавата част – повърхностите са много по-гладки, а принтираните обекти имат консистентни механични качества. При сегашните 3D принтери това не е така, тъй като върху обекта се наслоява материал слой след слой. Третото предимство при новата технология е голямото разнообразие от смоли, които могат да се използват, всяка с различни механични свойства и качества.


Въпреки че на теория и като демонстрация, новата технология изглежда обещаващо, остава да видим дали и как ще намери масово приложение и на каква цена.

Може да ви хареса и...