Манипулация, дезинформация, обърквация

jornalism

Data Journalism Handbook by jwyg

Неслучайно журналистиката се учи във висши учебни заведения, иначе представете си всеки да може да стане (псевдо) журналист. Не че в днешно време това се случва рядко. Практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация, не винаги е с цел възможно най-обективното представяне на фактите, а често се изпускат някои подробности и се набляга на други с цел удовлетворяването на нечии интереси.

Такъв е и случаят, когато говорим за немалка част от “журналистиката” в България. Не е истина как медиите собственост на Делян Пеевски (добре де, на майка муизвъртат новините. Сравнете нелепата статия и тази на “Капитал”, която се позовава на европейски източникОт в. “Монитор” са толкова жалки и смешни… Още на пръв поглед се вижда пропастта между гледните точки в двете статии. Човек би казал “Е, стига лоши новини, де!”, но в случая е по-добре да сме реалисти, а въпросният доклад никак не е “розов”.

Преминавайки към някои по-“розови” новини, т.е. добри, то няма как да не се сетя как последните месеци навсякъде се говореше за Цветана Пиронкова спечелила WTA или пък за победите (и загубите) на Григор Димитров. Една (от многото) статии за Гришо направо ме развесели:

На 22-о число, месец първи от годината, световният номер 1 Рафа Надал се изправи срещу 22-ия в ранглистата Григор Димитров. Едно българско момче на 22 години изпоти в драматичен мач, продължил 220 минути, Матадора от Майорка. Магия на двойките или просто цифри от вчерашния драматичен 1/4-финал, който сложи край на победната серия на Гришо в Откритото първенство на Австралия.”
standartnews.com

Това, което мога да извлека от казаното е, че авторът препоръчва на тенисиста да се посъветва с нумеролог. Сякаш случилото се е “черна магия”, а не просто защото е играл с номер едно в ранглистата. Позната картинка от България – някой друг трябва да ни е виновен.

Ако обаче си мислите, че в западна Европа положението е много по-различно, то сте в лека заблуда. Достоен пример за това е лъжливата статия за показването на залеза на огромни екрани в Бейжинг, заради невъзможността да се види от замърсяването на въздуха. Тя води началото си от всекидневника Daily Mail и без да бъде проверена истинността на фактите, бива публикувана в големи медии като CBS, Time и Huffington Post, които в последствие уточняват истинските факти.

Тук е мястото да спомена и жълтата преса и милионите още сайтове, блогове и т.н., които уважаемият читател не бива да взима за чиста монета. Изобщо преди да споделите дадена информация, се запитайте за достоверността на източника и.

Тъй като има свобода на словото, то всеки може да каже каквото си иска, включително и измислени новини (напр. НЕновините), които представляват по-скоро художествена измислица, макар и да има случаи, при които хората се подвеждат.

Малко залитнах в друга посока, но искам да завърша статията с една изключително добра инициатива, целяща по-голяма прозрачност и конкурентност при медиите. Прочетете повече за проекта за медиен плурализъм и се подпишете.

Може да ви хареса и...