Честита (капиталистическа) Коледа

Нарочно чаках да минат Коледа и Нова година. Хората да се завърнат по работните места и рутината и да премине всичката еуфория. Е, разбира се предстоят още имени дни, но няма как, вече трябва да споделя написаното. Не ме мислете за хейтър или мрънкащо и недоволно човече, а по-скоро като мислещо човече, представящо различни гледни точки, размисли и страсти. Но нека започнем леко научно.

Традицията

Противно на някои схващания, етимологията на думата “Коледа” не идва от коленето на прасе, което като традиция съвпада с края на постите и яденето на свинско на 25-ти декември. Всъщност думата има индо-ирански произход и означава “година” или “начало на година”. Празникът има езически корени, свързани със слънцето и нарастването на деня след зимното слънцестоене – една метафора за прераждането на слънцето, почитано като божество. Този празник съвпада с Рождество Христово, въпреки, че не знаем със сигурност точно кога е роден Иисус.

Ако питате произволен младеж на влизане в някой бар в Капана или нейде из центъра на столицата защо се подаряват подаръци на Коледа, то малцина могат да ви дадат смислен отговор. Всъщност християнската традиция за подаръци по Коледа, се корени в даровете, които тримата влъхви са поднесли на младенеца. Дотук добре.

много подаръци

Подаръци, подаръци навсякъде!

Нека сега се завърнем към заобикалящата ни реалност. В наши дни консуматорското мислене, култура и общество до такава степен акцентират на купуването на подаръци, че в съзнанието ни е насадено едно притеснение и мания за все по-големи и скъпи подаръци. Подаръци, подаръци навсякъде! Подаръци от родителите, от баби, лели, братя и сестри, братовчеди, колеги… Купувай, купувай подаръци, народе!

Икономически погледнато, това захранва икономиката. Това се случва и благодарение на натрапването ни на подаръците по филми, реклами, витрини и навсякъде около нас. Но нека погледнем нещата и от един различен ъгъл.

Друга гледна точка

Декември е, става все по-студено. По-кратък ден, по-малко светлина, повече навъсени физиономии. И ето, че идват коледните и новогодишни празници. Подчертавам – празници! Почива се (освен, ако не сте в обслужващия сектор). Не се работи. И за празниците често се прибират приятели и роднини, кой заминал в чужбина, кой в друг град. Откъсваш се от трудовото ежедневие, виждаш се с близки, ядеш, спиш и обичаш. Даже и подаръци има. И коледен пай и меденки. Каква идилия… Всичкото това разнообразие и разчупване на ежедневието всъщност е нещо, което повечето хора очакват. И точно това очакване е разковничето – нещото, което ни кара да избутаме през все по-мрачния месец. А януари е студен, но поне все по-светъл. Кокичетата напъпват и напомнят за предстоящата пролет.

А ти какво подари на любимите си хора за Коледа?

Може да ви хареса и...