Пловдив 2019 – мнението на един пловдивчанин

Това няма да е поредният текст на омраза в интернет, нито хвалебствие, а опит за обективна оценка на възможностите и пропуските, които Пловдив реално има като Европейска столица на културата за 2019-та година. гледка от небет тепе към Пловдив Ако започнем хронологично, през септември 2014г. градът спечели с кандидатурата си за желаната титла. Тогава в екипа, изготвил кандидатурата имаше хора, които с огромно желание и енергия искаха да направят толкова много. Четири години по-късно една голяма част от тях вече не участваха, а гледаха с възмущение към случващото се, или по-точно към управниците, липсата на случващи се неща и не навременно случващите се проекти.

Дали аз закъснях или времето бързаше…

В момента Пловдив е една своеобразна строителна площадка. Площад централен, разкопките около пощата, голямата базилика, тютюневият град, кино “Космос”, Домът на пловдивските художници, концертна зала… Списъкът с неосъществените все още проекти, които трябваше да са завършени до 2019-та, несъмнено е дълъг. Дали поради мотане на местната управа, дали поради нехайство на правителството, дали поради други причини, факт е, че нещата се случват с огромно забавяне, в последния момент, с почти никакво обществено обсъждане и леко претупано. Хубавото е, че част от тези проекти вече се случват и рано или късно пловдивчани и гостите на града би трябвало да се радват от ползите им. Неясна обаче остава съдбата на концертна зала, която вече е неизползваема, а пловдивската опера е принудена да прави своите представления в неподходяща зала с не толкова добра акустика. А тютюневият град е все така опожарен и тънещ в разруха. Добрите примери там са все още твърде малко и надали скоро ще се случи нещо подобно на успешната трансформация на квартал Капана.


пловдив сцена кула откриване 2019

Откриването

С грандиозен спектакъл миналия уикенд премина откриването на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019-та година. В града бе построена 30-метрова сцена-кула с множество екрани и светлинни ефекти. Тя бе изградена на възлов булевард в града и блокираше трафика няколко седмици. На нея бе представен спектакъл, включващ изпълнения на Теодосий Спасов, Валя Балканска, кукери, гайди, съвременен танц, светлинно шоу, хор на пловдивската опера, ученици от Сценични кадри и други. Имаше елементи както от българските традиции, така и от съвременното, сливащо се с дигиталното. Смея да твърдя, че имаше за всекиго по нещо, а нивото беше добро. В един момент деца прокламираха думата “заедно” на различни езици, като целият спектакъл бе обвързан с мотото на Пловдив 2019 #заедно. Изпълненията приключиха с впечатляваща заря, такава каквато не сте виждали дори за Нова година или 6-ти септември, поне не и в България. Накрая всичко приключи с парти и двучасов сет на немския DJ Schiller (Шилер). По надолу може да видите страхотно видео от DY Productions, което обобщава откриващия уикенд. Но 30-метровата сцена-кула не бе единствената атракция в Пловдив. Имаше още сцени – пред общината, разбира се в Капана, триизмерен мапинг на сградата на общината, изложби в тютюневия град, в градската художествена галерия и на открити пространства. Освен DJ-я имаше и засилено немско присъствие – емблематичните за Берлин трабанти и фрагменти от Берлинската стена – една метафора, свързана с мотото #заедно. Относно всичко изброено дотук може да намерите множество коментари и дискусии в интернет, като мненията варират, но често хората са със смесени чувства, аз също.


Културен календар

Ако трябва да бъда честен, голяма част от събитията, предвидени за 2019-та, вече са утвърдени в града фестивали. Предвижда се качеството на съдържанието им тази година да е по-високо, както и количествено да има повече събитие. Може да разгледате официалната програма с най-важните акценти.


Възможността за Пловдив

През последните години в Пловдив има все повече туристи. Има и чужденци, които решават да живеят в града. Виновници за това са позитивните промени, които се случват през последните 5 години. Освен туризма, развитие бележи и икономиката на целият регион, което от своя страна води до развитие на услугите и цялостно подобряване на живота в града. община пловдив и фонтанът пред нея Но какво може да извлече Пловдив от титлата Европейска столица на културата? Неминуемо с кандидатурата идват и много усилия, енергия и проекти, вложени в града – много внимание и обгрижване. Титлата е най-вече и един маркетингов инструмент, който носи известност на града. Водещи световни медии отразяват събитието и новата година за Пловдив, а това би довело и повече посетители в града, съответно и средства в местната хазна. Както вече изброих по-нагоре, има много неслучили се проекти и в момента Пловдив страда от липсва на качествени пространства за представления и изложби, но надявам се това да се промени в близките няколко години. Всичките тези проекти и видимостта на града са неща, които ще допринесат за развитието му в дългосрочен план. А вие какво мислите? Ако сте – пловдивчани  обнадеждени ли сте за бъдещето? Ако просто пък скоро сте посетили Пловдив, какви са последните ви впечатления?

Може да ви хареса и...