Здравей, добавена реалност!

Бе топла и ясна майска вечер. Лежахме на тревата, гледайки към обсипаното със звезди небе.
– Хей, Джони, кое е това съзвездие?
– Сега ще взема смартфона и ще ти кажа.

***

Мнозина сигурно са се сблъсквали с нея без дори да осъзнават това. Добавената реалност често се бърка с виртуалната, макар разликата да е съществена. Надявам се горното лирическо отклонение и картинката по-долу достатъчно добре да илюстрират това.

 starmap

 В свят, в който умните телефони са ежедневие, все повече си проправя път добавената реалност, често като средство за улесняване в намирането на информация – било то звезди или магазини и ресторанти в близост до нас. Такъв е и случаят с все по-агресивно рекламираното приложение на Nokia – City Lens. Такъв тип приложения използват GPS приемника и компаса в телефона, за да ви ориентират в заобикалящия ни свят.

Дотук добре, но нека отправим поглед и към един по-революционен проект, който още преди пускането му в масова продажба, разбуди много спорове и дискусии относно сигурност и неприкосновеност на личния живот – Google Glass. Безспорно идеята на такъв продукт и начинът, по който го рекламират (вижте видеото по-долу), го представят като изключително удобен за ползване и полезен в ежедневието ни. Не ми се мисли обаче Големият брат (Google) колко надълбоко може да влезне в личния ни живот по този начин. Това всъщност е и основният способ – посредством реклама да намалят иначе солената цена на устройството. Други притеснения идват и от факта, че някой носещ такива очила може през цялото време да ви снима без дори да разберете. Именно заради съображения за сигурност и ненамеса в личното пространство, още преди пускането на продукта в продажба за разработчици, в някой барове в САЩ той вече е забранен.

Още един пример за устройство предоставящо добавена реалност, което също все още е в разработка, е проектът Illumiroom на Microsoft, който подсилва усещанията по време на игра и за когото писах по-рано.

Като цяло разработките са много – някои от тях предоставят по-добро преживяване при игра, а други ни помагат да се ориентира в света около нас. Доколко са приложими, полезни и интересни преценете сами.

Може да ви хареса и...