Амстердам – велосипеди, изкуство, партита и още нещо…

WP_20151013_9623

Канали, велосипеди, история, изкуство… електронна музика, марихуана, наркотици и проститутки – Амстердам предлага на всекиго по нещо.

Независимо дали сте почитател на съвременното изкуство, фен на електронната музика, любознателен турист или пък търсите нестандартно забавление, холандската столица определено има какво да ви предложи. Със своите над сто километра канали и над 1200 моста, Амстердам е наричан северната Венеция.

Настаняване

Започвам от тази секция, защото тя от изключителна важност за планирането на вашия престой. Въпреки, че има някои доста добри и приемливи като цени хостели, имайте предвид, че по време не масови събития, като фестивали например, цените по хотели и хостели рязко скачат. Аз лично бих ви препоръчал да наемете квартира през Airbnb. Не се учудвайте, ако собственикът на мястото ви помоли да не пишете оценка за него, дори и да сте изключително доволни. Това е така, защото управата на Амстердам забранява този тип отдаване под наем. Колко жалко… аз бих написал страхотно ревю по адрес на услужливият стопанин на уютният и изключително симпатичен апартамент, в който отседнахме. IMAG01212 (2)

 

Домакинът бе така добър да ми направи подробен и дълъг списък с места, според моето запитване и интереси. Освен това намерихме множество полезни брошури и кутия традиционни холандски вафли оставени за нас. Мястото бе чисто, подредено, леко арт, на добра локация, а гийкът в мен се радваше на умният термостат Nest. Какво повече да искам?!

Транспорт

Дотук добре… Намерихме си къде да спим, но как да се придвижваме в града?

Амстердам (заедно с Копенхаген) е наричан вело столица на Европа, и има защо. Целият град, всичките мостове и улички покрай каналите, са опасани с велоалеи. Независимо дали е дъждовно, ще видите млади и стари, малки и големи, майки с деца, всички на велосипедите си, да кръстосват улиците на града – с чадър или без. Има и много места, от които можете да наемете колело, а някои предлагат квартира под наем с един или два велосипеда включени в цената. Въпреки това, не сметнах карането на колело удачно и удобно за турист, който не знае в коя посока трябва да завие преди да се ориентира по карта или GPS-а на телефона си.

IMAG01323

В този момент, на помощ идва градският транспорт със своите достъпни тарифи и много възможности. Можете да избирате измежду билет за 1 час за € 2.90, еднодневен за € 7.50 и неколкодневни, които излизат много изгодно. Например билета за 4 дни (или 96 часа) струва само € 21.50, а всеки билет става активен след първото му използване.

Що се отнася до видовете транспорт – може да избирате. Поради факта, че Амстердам е разположен на 2 метра под морското равнище, и заради многобройните канали, метро мрежата на града не е силно развита. За сметка на това автобусите са много редовни и бързи, има множество трамвайни линии, а да не забравяме и фериботите! Някои от фериботите даже са безплатни, защото са единствения възможен начин за пешеходци и велосипедисти, да отидат на другия бряг.

Музеи

Искате да попивате култура и изкуство? Дошли сте на правилното място! В зависимост от вашите вкусове и предпочитания, може да са насладите на  дизайн, съвременно изкуство, произведения с висока историческа и културна стойност, Ван Гог, Едвард Мунк, Мондриан и много други.

IMAG01324

В държавният музей (Rijksmuseum) ще откриете творби на Рембранд, Вермер, Гоя, както и най-различни произведения и предмети, свързани с историята на Холандия.

Определено любимо ми остава посещението на музея Стеделийк (Stedelijk). Сградата претърпява мащабна реконструкция и след 2014г. се сдобива с нова модерна фасада и вход, които представляват предверие към старата сграда – паметник на културата. В Стеделийк може да видите модерно и съвременно изкуство и емблематичен дизайн. От Мондриан, през съвместни творби на холандски и руски творци, запомнящ се интериорен дизайн, та чак до впечатляващите инсталации, които се намират в музея.

Лично мен, посещението в Стеделийк ме остави развълнуван, вдъхновен и културно обогатен. Да не забравяме също, че се сдобих с нова калъфка за очила и значка за колекцията ми, от богатия арт магазин на музея.

На музейния площад (Мuseumplein), между Rijksmuseum и Stedelijk, се намира музеят на Ван Гог, посветен на неговите творби, история и живот. Там можете да видите и много творби на Едвард Мунк, който е рисувал на сходни тематики, но отново със силно изразен личен стил. Ако посещавате музея, имайте предвид големите опашки, които може да предотвратите, ако си купите билет онлайн. Цените на билетите за гореизброените музеи са около € 17 без намаления.

Туристически атракции

Холандия се отличава с либералните си закони относно леките наркотици и проституцията. Това разбира се не означава, че ако пробвате нещо „по-сериозно“, няма да си отнесете последствията. Напротив – особено на големи партита, охраната старателно проверява всеки посетител. Иначе можете съвсем спокойно да се сдобиете с марихуана или „космически“ кексчета (space cakes) от т.нар. coffee shops. Видите ли този надпис, не се подвеждайте, че това е обикновено кафене. Влизайки, може да се опияните от цигарения дим. Затова ако смятате да се възползвате от толерантната политика на Холандия, то би било полезно първо да изгледате видеото по-долу.

В този ред на мисли, интересно място в Амстердам (поне да се разходи човек) е районът с червените фенери. Да си призная, че е доста странно да видиш витрини с млади момичета, които ти се усмихват и ти махат отвътре. Клубовете в този квартал, предлагат също и еротично шоу, редом с други услуги…

Следвайки една културна градация, след наркотиците и проститутките, е ред на музикалните фестивали. Всяка година в Амстердам се провежда ADE (Amsterdam Dance Event) – фестивал за електронна музика. ADE включва над 300 събития и 2000 DJ-и, в рамките на 5 дни на 100 локации, и е най-големият клубен фестивал, включващ разнообразие от жанрове на електронната музика.

Blink__2015-10-16_03-07-25

И все пак, ако предпочитате по-тихи атракции (или пък в допълнение към другите), задължително трябва да посетите един от водните турове по каналите на Амстердам. Разхождайки се по вода, ще научите много за историята на града и неговата архитектура. А споменавайки архитектура, обърнете внимание колко сгради са наклонени.

IMAG01394

Както може би ще се уверите сами, Амстердам е една прекрасна европейска столица, в която няма да скучаете. Ако обаче искате да се насладите на типичните за Холандия мелници, лалета и дървени обувки, може би е добра идея да си направите екскурзия до северната част на страната, за да видите нещо по-неподправено и съхранило старите традиции.

Лично за мен, престоят ми в Амстердам бе изпълнен с множество приятни изненади и изживявания, изкуство, култура и… като цяло, незабравими мигове. Надявам се написаното в този своеобразен пътеводител да ви бъде полезно и да се насладите на този град поне доколкото успях аз.

До нови срещи, пътешественико!

Може да ви хареса и...